Szeverodonyeck minden hídját lerombolták, rémisztő az áldozatok száma

Sem evakuációra, sem utánpótlásra nincs többé remény: Szeverodonyeck minden hídját lerombolták. Ezzel gyakorlatilag elvágták a külvilágtól a kelet-ukrajnai várost, Szerhij Hajdaj helyi kormányzó szerint lehetetlenné vált, hogy a civilek kijussanak onnan.

2022. június 14., 10:29

Szerző:

Szeverodonyeck elfoglalása hetek óta az orosz hadsereg legfontosabb céljainak egyike: ha ez a település, valamint a közeli Liszicsanszk is a kezükre kerül, az azt jelenti, hogy Luhanszk teljes területe fölött övék a kontroll, írja a BBC-re hivatkozva az Infostart. Hajdaj a Telegramon írt arról, hogy mindhárom városba vezető híd megsemmisült, ennek következtében azok a helyiek, akik még mindig a városban tartózkodnak, extrémen nehéz körülmények közt kényszerülnek élni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy szeverodonyecki csata rémisztő emberáldozattal jár – az ukrán erők gyakorlatilag minden méterért meg kell, hogy küzdjenek az oroszokkal. Jelenleg nagyjából a város 70 százaléka van orosz kézen. 

Az orosz párti Donyecki Népköztársaság egyik katonai képviselője szerint azok az ukrán katonák, akik még ott vannak, dönthetnek arról, hogy megadják magukat vagy meghalnak. Egy magas rangú orosz katonai vezető szerint Moszkva célja az, hogy megvédje a luhanszki és donyecki népköztársaságot, melyet orosz pártiak kiáltottak ki.

"Általánosságban véve a köztársaság védelme a különleges katonai akció fő célja"

– fogalmazott Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Az offenzíva február 24-i kezdetén Oroszország Ukrajna nácitlanítását és demilitarizálását nevezte meg céljaként: később ehhez csatlakozott új célként az ország semlegességének biztosítása. 

A kemény harcok közepette az ukránok szerint a Nyugat ígérte fegyverek nem a megfelelő ütemben érkeznek. Zelenszkij egyik vezető tanácsadója részletes listát posztolt arról, mire lenne szükségük, az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója pedig azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy jobb lett volna Szeverodonyeck védelme, ha az ukránok hamarabb jobb fegyvereket kapnak. Jurij Szuk szerint így is megtették, amit lehetett, de több és jobb fegyverrel sokkal hatékonyabban tudták volna elérni céljaikat. Hozzátette, hogy Oroszország fölénye elsöprő – naponta átlagosan 50 ezer lövést adnak le, aknavető gránátok, légi bombázások, rakétacsapások sorozata nap mint nap zúdul Ukrajnára. Az elmúlt hetekben a nyugati országok elkötelezték magukat, hogy nagyobb hatótávolságú fegyvereket küldenek Kijevnek.

 

(Kiemelt kép: Photo by BULENT KILIC / AFP)