A kormány oroszpártisága miatt robbantással fenyegettek meg több intézményt

Különböző, belföldi és külföldi címekről érkeztek a levelek közintézményekbe, a szerb miniszterelnök szerint egyes fenyegetések célja az volt, hogy a szerbek is csatlakozzanak a Moszkva elleni szankciókhoz. Az elkövetők egy részét a szerb rendőrség már azonosította.

2022. június 1., 14:35

Szerző:

Azonosították mindazokat, akik az utóbbi hetekben Szerbia területéről bombafenyegetést tartalmazó leveleket küldtek szerbiai intézményeknek – közölte Alekszandar Vulin belügyminiszter szerdán.

A politikus közlése szerint január elseje és június elseje között a belügyminisztériumnak 1046 alkalommal kellett átvizsgálnia különböző épületeket bombafenyegetés miatt, míg az előző év ugyanezen időszakában csupán tíz bejelentés érkezett.

A belügyi tárca vezetője kiemelte, minden olyan elkövetőt azonosítottak, aki Szerbia területéről küldte a fenyegetést, és mindegyikük ellen eljárás indult.

Alekszandar Vulin azt is közölte, hogy azonosították azokat a külföldi helyeket is, ahonnan szintén érkeztek fenyegetések, az üggyel összefüggésben pedig felvették a kapcsolatot az érintett országok szerveivel. „Együttműködtünk az Europollal, az Interpollal, valamint az érintett országok rendőri és ügyészi hivatalaival, azaz a lengyel, a szlovén, az iráni és az ukrán kollégákkal, valamint a magyar hatóságokkal is közös munkát végeztünk a hasonló fenyegetések felderítésében” – magyarázta a szerb belügyminiszter.

Május közepén több száz bombariadó volt Szerbia-szerte, főként iskolákat, turisztikai célpontokat, bevásárlóközpontokat, erőműveket és hidakat fenyegettek meg robbantással.

Ana Brnabics szerb miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

Mint mondta: a fenyegetés bizonyosan külföldről érkezett, mert olyan célpontok is szerepeltek benne, amelyek csak külföldről tűnnek vonzó idegenforgalmi központoknak.

A belügyminisztérium korábbi közlése szerint a fenyegetők között fiatalkorúak is voltak.

(Kiemelt kép: Alekszandar Vucsics szerb elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Szocsiban, 2021-ben. / Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP)