Egy fiatal orosz nőt vettek őrizetbe a szentpétervári robbantás miatt

Díjba rejtett bomba robbant vasárnap este Vladlen Tatarszkij erősen Putyin-párti, ismert blogger szentpétervári nyilvános eseményén, ahol ő életét is veszítette. A rendőrség egy 26 éves szentpétervári nőt, Darja Trepovát gyanúsította meg a merénylettel.

2023. április 3., 07:49

Szerző:

Darja Trepovát, egy 26 éves nőt vette őrizetbe a szentpétervári rendőrség, miután bomba robbant egy erősen Putyin-párti háborús blogger, Vladlen Tatarszkij (születési nevén Makszim Fomin) nyilvános eseményén. A Vaszilij-szigeten, az Egyetemi rakparton, a Street Food Bar N1 nevű, divatos étteremben tartott közönségtalálkozón Tatarszkij egy aranyozott, hazájára emlékeztető, donbaszi bányászfejet ábrázoló szobrott vehetett át tevékenységéért, ebbe volt elrejtve egy robbanószerkezet.

Az Interfax szerint, ami bizalmas forrásokra hivatkozva Trepova letartóztatását is közölte, 2022-ben a nő aktív részese volt a Putyin és az ukrajnai háború elleni tüntetéseknek is.

A szentpétervári kormányzó szerint a robbantásban 25-en sérültek meg, közülük 19 embert kórházba szállítottak.

Tavaly augusztus 20-án a gépkocsijába rejtett pokolgép végzett Darja Dugina újságíróval, Alekszandr Dugin filozófus lányával Moszkva környékén egy autópályán. A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott.

Idén március 6-án az FSZB arról számolt be, hogy megakadályozott egy Konsztantyin Malofejev orosz üzletember, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsának elnöke elleni merényletet, amelyet állítása szerint szintén az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő, a terrorizmussal vádolt orosz Gyenyisz Kapusztyin közreműködésével. Kapusztyin a társaival március elején fegyveres támadást hajtott végre két, az ukrán határ közelében fekvő község ellen Brjanszk megyében.

(Kiemelt kép: A Vladlen Tatarszkijt meggyilkoló robbantás helyszíne Szentpéterváron, 2023. április 2-án. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)