„Székelyföld nem létezik” – kiabálta Diana Șoșoacă a román parlament felsőházában

A politikus kirohanása után meg kellett szakítani a szenátus ülését.

2023. november 14., 17:13

Szerző:

Diana Șoșoacă, a román szenátus tagja felszólalásában agresszív hangnemben ellenezte a székely zászló kitűzését, megkérdőjelezte a Székelyföld létezését, majd kiabálva támadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióját a bukaresti felsőház hétfői ülésén – írta meg a 24.hu a Magyar Nemzet cikke alapján.

Șoșoacă pártja, a SOS a közelmúltban szolidaritást hirdetett a „provokációk ellen”.

A politikus ma kijelentette: „Székelyföld nem létezik, Románia oszthatatlan!” Ezt követően megszakították a szenátus ülését.

Az RMDSZ soraiból Tánczos Barna szenátor reagált az elhangzottakra. Hangsúlyozta: a magyarok, székelyek nemzeti, közösségi szimbólumai nem képezik vita tárgyát, közösségüknek alkotmányos joga identitásának kifejezése és annak megélése. Biztosított mindenkit, hogy Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogják, a parlamentben és minden fórumon megvédik a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat.

Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék – tette hozzá Tánczos.

A parlamenti botrány után Tánczos arra hívta fel a figyelmet, hogy a román szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát segítik elő, nem pedig egy közösség széles körű stigmatizálására adnak lehetőséget.

(Kép forrása: Diana Șoșoacă / Facebook)