Nem adja olyan könnyen Hargita megye a Békás-szorost

A román legfelsőbb bírósághoz fordul a Békás-szoros közigazgatási hovatartozása ügyében a Hargita megyei önkormányzat, a moldvai Neamț megyével évek óta folytatott határper újratárgyalását kérve – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyei tanácselnök.

2023. november 9., 17:47

Szerző:

A sajtóeseményről beszámoló Székelyhon hírportál szerint a Hargita megyei önkormányzat jogászai arra hivatkozva nyújtanak be rendkívüli felülvizsgálati kérelmet a román legfelsőbb bírósághoz, hogy szerintük ellentmondásos az egy hónappal ezelőtt hozott jogerős ítélet indoklása.

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla október elején utasította el a Hargita megyei önkormányzat fellebbezését a székelyföldi és moldvai megye közötti határperben. Ezzel helybenhagyta a Hargita Megyei Törvényszék korábbi elsőfokú ítéletét, miszerint Erdély egyik legjelentősebb természeti látványossága közigazgatásilag Neamț megyéhez tartozik. A székelyföldi megye közgyűlése a 2022-ben indított perrel másodszor próbálta módosíttatni a Hargita és Neamț megye közötti határt. A korábbi per több mint tíz évig tartott, a jogerős ítélet a moldvai önkormányzatnak adott igazat.

A 2022-ben indított második perben a Hargita megyei önkormányzat azt kérte a bíróságtól: érvénytelenítsék a Hargita megyei Gyergyószentmiklós és a Neamț megyei Almásmező közigazgatási határait megállapító, 1998-ban készült jegyzőkönyvet, mert a határmegállapító bizottságban nem vettek részt a két megyei közgyűlés képviselői, holott ez megyehatár is. A Székelyhon szerint Borboly Csaba a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

a jegyzőkönyv aláírásakor megtévesztették a gyergyószentmiklósiakat, elöljáróik nem tudták, mit írnak alá, amikor hivatalosították, hogy a Békás-szoros 700 hektáros területe közigazgatásilag Almásmezőhöz és Neamț megyéhez tartozik.

A tanácselnök szerint az eljárást a kommunista hatóságok kezdeményezték egyszerű utasítással az 1980-as évek közepén.

Felidézte, hogy a gyergyószentmiklósiak 2010-ben kérték a bíróságon a jegyzőkönyv érvénytelenítését, ehhez a perhez csatlakozott a Hargita megyei önkormányzat. A Prahova Megyei Törvényszék 2019-ben hozott ítéletében elfogadta a székelyföldi érveket, ám a másodfokon eljáró Ploiești-i Ítélőtábla kizárta a Hargita megyei közgyűlést a perből, és elutasította a keresetet.

A székelyföldiek a 2022-ben indított újabb bírósági eljárás során arra is hivatkoztak, hogy a jegyzőkönyvben megállapított határ nem azonos a romániai közigazgatási határokról szóló 1968-as törvényben szereplővel.

Az Agerpres szerint Borboly Csaba a sajtótájékoztatón elmondta: még csütörtökön kérik a per újratárgyalását a legfelsőbb bíróságtól, mivel úgy vélik, az indoklás szerint ellenmondás van az októberi és a korábbi ítéletek között, és ennek a tisztázását kérik. A hírügynökség szerint a sajtótájékoztatón jelen lévő Kovács Zsolt jogász közölte: kérésük procedurális jellegű, ha a legfelsőbb bíróság jogosnak ítéli, a per újratárgyalását rendeli el a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál, vagy akár az alapfokon eljáró Hargita megyei Törvényszéken.

A Székelyföld egyik legnagyobb látványosságának számító Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben. 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park része, mely az egyetlen székelyföldi nemzeti park. A szoros kisebb része Neamt, nagyobb része Hargita megye területén van. Térségében számos természeti látványosság található, mint a Gyilkos-tó, a Nagy-Hagymás, vagy az Egyes-kő.

(Kiemelt kép: a híres székelyföldi Békás-szorost 1971-ben védetté nyilvánították. Fotó: wikimedia.org)