Százezer szimpatizáns is megjelenhet a londoni palesztinpárti tüntetésen

Ez lesz a hetedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonulnak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

2023. november 24., 20:51

Szerző:

Részletes magatartási normákat szabott a londoni rendőrség a szombatra meghirdetett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői számára. A Scotland Yard robusztus fellépést helyezett kilátásba bármiféle kihágás esetére. A tüntetésre a szervezők legalább százezer embert várnak.

A Scotland Yard péntek este közzétett tájékoztatásában arra figyelmeztette a szombatra meghirdetett londoni tüntetés résztvevőit, hogy a rendőrség a demonstráción felhangzó jelszavak tartalmát is szoros figyelemmel követi, nem fogja eltűrni a gyűlöletbeszédet, és azt sem, hogy a tüntetők terrorcselekményeket – gyilkosságokat, emberrablásokat – dicsőítsenek vagy propagáljanak.

A felhívás kiemeli: a demonstrációt biztosító rendőrök robusztus közbelépésére számíthatnak mindazok, akik bármilyen bűncselekményre ragadtatják magukat.

A tömegben kifejezetten ilyen tevékenységek észlelésére és azonosítására kiképzett rendőrök lesznek, akik figyelik, hogy feltűnnek-e gyűlöletre szító tartalmú plakátok, vagy elhangzanak-e törvénysértő jelszavak – áll a Scotland Yard péntek esti figyelmeztetésében.

A demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosítja, és lesznek köztük arabul beszélő rendőrök is.

Vasárnap – a Hamász terrortámadása óta először – az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) heti összesítésében közölte: a Hamász október 7-i támadása és november 22. között 1563 antiszemita indíttatású incidensről szerzett tudomást. A CST szerint még nem volt példa másfél hónap leforgása alatt ilyen nagyszámú antiszemita támadásra Nagy-Britanniában azóta, hogy a rendszeres adatgyűjtés 1984-ben elkezdődött.

(Kiemelt kép: Muhammed Yaylali / ANADOLU / Anadolu via AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.