Százak életét követelte a monszunidőszak

Legkevesebb 884 ember vesztette már életét idén Indiában a monszunidőszakban tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek miatt – közölte csütörtökön az országos katasztrófavédelmi hivatal szóvivője a június elejétől rögzített indiai tagállami adatokra hivatkozva.

2023. július 27., 20:09

Szerző:

A legtöbb halálozás az áradásokban elsodort házakhoz, vízbefúláshoz, villámcsapásokhoz, illetve kígyómarásokhoz köthető.

Utóbbi esetben arról van szó, hogy áradások alkalmával a kígyók gyakran a házakban keresnek maguknak menedéket.

Ázsia déli részének országaiban az esős időszak rendszerint júniustól szeptemberig tart, az áradásokkal és földcsuszamlásokkal járó heves esőzések gyakran hatalmas károkat okoznak, és sok ember életét követelik. Másrészt a monszun elengedhetetlen a mezőgazdasági termelés szempontjából, a helyi lakosság nagy részének megélhetését biztosítja.

A halálos áldozatok száma mindemellett idén némileg alacsonyabb, mint tavaly.

(Kiemelt képünkön: Helyi falusiak és halászok a Mahanadi folyó partján, a Mundali duzzasztógát közelében, amint a halásznak, miután a friss árvíz a duzzasztógátról lezúduló friss vízzel a kelet-indiai Odisha állam fővárosának, Bhubaneswarnak a külvárosában. Fotó: STR/NurPhoto)