Szalámi figyelmeztette a tiltakozókat

Szombat az utcai zavargások utolsó napja – figyelmeztette a rendszer ellen tiltakozókat a nagy hatalmú iráni Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalámi tábornok.

2022. október 29., 15:30

Szerző:

„Ne jöjjenek az utcára! Ma van a zavargások utolsó napja” – szögezte le Szalámi.

Iránban továbbra is rendszeresek a megmozdulások, amióta szeptember közepén az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt. Szemtanúk szerint megverték. A hatóságok azt állítják, szívelégtelenség okozta a halálát. 

A tüntetésekből országszerte rendszerellenes megmozdulások nőttek ki, és a tiltakozók azt skandálják, hogy „Halál a diktátorra!”, amivel az ország legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei bukását követelik. A tiltakozások az iszlám köztársaság történetének legsúlyosabb kihívását jelentik az országot irányító síita klérus számára. 

Jogvédők szerint legkevesebb 250 tiltakozót megöltek, és több ezer embert vettek őrizetbe.

(Kiemelt képünk: Hoszein Szalámi, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda vezetője beszél az Iszlám Állam elleni szíriai konfliktusban megölt öt katona temetési szertartásán a fővárosban, Teheránban 2022. augusztus 4-én. Fotó: AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.