Ez lenne a „jobb verzió” a háborúban

Hazai szakértőnk is beszámolt az orosz-ukrán háborúról.

2022. február 24., 21:08

Szerző:

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a „jobb verzió” az, hogy Oroszország csak a Dnyeperig foglalja el Ukrajnát, vagy esetleg beéri a nagyobb városok – köztük Kijev – elfoglalásával.

Kaiser Ferenc szerint Moszkva kész tények elé akarja állítani a világot és Ukrajnát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kijev „veszélyesen közel” van a fehérorosz határhoz, ahonnan mintegy 40 ezer orosz katona indul támadásra. Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov körül is heves harcok zajlanak.

Oroszország a háborút már elvitte Ukrajna gazdasági és politikai életének „szívéig” – közölte. Kaiser Ferenc azt mondta: a NATO-nak nem áll módjában katonai támogatást nyújtani, mivel Ukrajna nem tagja a szövetségnek. Nem is lehet cél, hiszen akkor négy, atomfegyverrel rendelkező ország keveredne konfliktusba:

  • Oroszország,
  • és a NATO részéről az Egyesült Államok,
  • az Egyesült Királyság
  • és Franciaország

– figyelmeztetett az NKE docense.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(Kiemelt kép: Orosz harci járművek haladnak egy úton a rosztovi régióban. Fotó: AFP / Stringer)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

2023. március 29., 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.