Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-csapatokat a területére

Svédország tavaly kérte csatlakozását az észak-atlanti szervezethez, a szerződést jövő áprilisban írhatják alá.

2023. június 9., 12:07

Szerző:

Svédország engedélyezni fogja, hogy a NATO csapatokat állomásoztasson területén, még azelőtt, hogy a skandináv ország hivatalosan csatlakozna a NATO-hoz – közölte pénteken a svéd miniszterelnök és a svéd védelmi miniszter. Svédország tavaly kérte csatlakozását az észak-atlanti szervezethez, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Stockholm azt reméli, hogy a jövő hónapban Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozón beléphet a szervezetbe.

Ulf Kristersson miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter közölte: „A kormány úgy döntött, hogy a svéd fegyveres erők a NATO-val és a szervezet tagállamaival közösen előkészületeket tehetnek jövőbeni közös műveletek végrehajtására”. 

„Az előkészületek külföldi felszerelések és személyzet ideiglenes állomásoztatásából állhatnak svéd területen. A döntés egyértelmű jelzést küld Oroszországnak, és megerősíti Svédország védelmét” – írták a politikusok a Dagens Nyheter című napilapban megjelent véleménycikkükben. 

Oroszország a belátható jövőben fenyegetést jelent a szomszédos országokra, Putyin orosz elnök területi ambícióinak mértéke kiszámíthatatlan – állapították meg. A szomszédos Finnország, amelynek hosszú határa van Oroszországgal, áprilisban csatlakozott a NATO-hoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Axel Heimken / AFP)

19:32

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett mostani tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.