Eric Almqvist: a bevándorlók és a kormány bevándorláspárti politikája miatt hagyják el a svédek az országot

Lehet, hogy a svéd álom végetért. 

2021. augusztus 15., 13:12

Szerző:

Már nemcsak a bevándorlások száma magas Svédországban, de a kivándorlási ráta is növekszik. Egyre több magyar család és svéd állampolgár hagyja el hazáját a migrációs bűnözés miatt. „Ez az ország, nem az az ország, ami egykor volt”– mondta Eric Almqvist, a Svéd Demokraták korábbi alelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában elmondta, szerinte mi ennek az oka.

A politikus a probléma fő okát a jelenlegi kormány bevándorláspárti politikájában, valamint az eddig beáramlott menekültek számában látja Svédországban. A svéd demokrata sem él már saját hazájában. Ennek a legmeghatározóbb oka az, hogy a politikusnak lehetősége nyílt külföldre költözni, választása pedig Budapestre esett. Habár Svédországot továbbra is egy gyönyörű és gazdag országnak tartja, gyermekei nevelését inkább Budapesten folytatja: „Ha a jövőre, a gyermekeim jövőjére gondolok, nagyobb potenciált látok abban, hogy itt Magyarországon neveljem fel őket. Az, ahogy halad Svédország Magyarországgal szemben, nos, az kissé borús képet fest.”

Almqvist a sajtó helyzetére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy Svédországban „média oligarchátus van”, a két legnézettebb televíziós csatornát az állam birtokolja, egy darab magánkézben lévő csatorna van, aminek szintén az állam a tulajdonosa, mégsem lel akkora kritikákra ez a probléma, nincs megfelelő sajtóvisszhangja. Persze nemcsak a televíziós csatornákkal van ez így, hanem az újságokkal és internetes hírportálokkal is. Nem sokan fogyasztanak jobboldali média orgánumokat, de megfelelő kereteket sem biztosít erre az állam.

A politikus azt is elmondta, hogy szerinte a svéd állampolgárok többsége homokba dugja a fejét és nem néz szembe tetteik következményével. Azonban akik felismerték a Svédországban jelen levő problémákat, azok már saját hazájukat is inkább elhagyták, mintsem, hogy a burjánzó bűnözésben éljenek. „Erőszak, bűnözés és drogok érkeztek ide, azok a svédek, akik itt laktak, már régen elmenekültek ezekről a területekről”.

Annak okáról, hogy Svédországban miért alakulhatott ki ez a helyzet és hogy a svédek miért nem cselekednek érdemben, Várkonyi Zsolt mondta el a véleményét, szintén a Vasárnapi Újságnak. A riportalany több évtizedig élt Svédországban, ez idő alatt ott tanult, iskolákat végzett és természetesen részese volt az ottani mindennapos történéseknek.

„A svédek a két világháborúban semlegesként, mind a két oldalnak szállítottak fegyvereket, hadianyagokat és nyersanyagokat, tehát ők teljesen győztesként kerültek ki a világháborúkból, miközben más nemzetek milliókat áldoztak emberi életekből és anyagi szempontból is. A svéd gazdaság a világ vezető gazdaságai közé tartozott a 70-es években.  A svédeknek emiatt óriási lelkiismeret-furdalásuk támadt. Amikor én éltem Svédországban a 70-es 80-as években, emlékszem arra, hogy a svéd TV naphosszat sugárzott olyan beszélgető műsorokat, amikben arról beszélgettek, hogyan lehetne a svéd társadalmat jobbá tenni.”

Svédország a világon a 2. helyen áll az elkövetett nemi erőszak tekintetében és első helyen áll Európában a fegyverrel elkövetett gyilkosságok tekintetében is. Várkonyi Zsolt szerint azonban Svédország semmit sem tett, így ő is a Magyarországra való hazatérést látta a legmegfelelőbbnek.

Noha azzal a Vasárnapi Újság riportere és riportalanya is egyetértett, hogy a szolidaritás mindenképpen szükséges és jó, cserébe az embereknek elvárásaik vannak. „A svédeknél erős a társadalmi szolidaritás, úgy gondolták, hogy ha jó példával járnak elől, és behívják a nincstelen, írástudatlan, kulturálatlan tömegeket, akkor ők majd honorálni fogják ezt a bizalmat és vendégszeretetet. De ez nem következett be.” 

(Kiemelt kép: Egy férfi a telefonját ellenőrzi, miközben egy pohárral iszik a svédországi Stockholm központjában lévő "Half Way In" kocsmában március 23-án. 2020. Fotó: ALI LORESTANI / TT hírügynökség / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.