Stoltenberg: gyors békét szeretnénk, de hosszú háborúra kell felkészülnünk

A NATO főtitkára a FUnke médiacsoportnak adott interjújában arról beszélt, hogy amikor ez a háború véget ér, biztonsági garanciákra van szükség Ukrajna számára. Az orosz-ukrán háború pedig akkor fog véget érni, ha Oroszország leteszi a fegyver.

2023. szeptember 17., 12:07

Szerző:

„A legtöbb háború hosszabb ideig tart, mint ahogyan azt kezdetben várták” – figyelmeztetett a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a német Funke médiacsoportnak adott interjúban. „Ezért fel kell készülnünk egy hosszú háborúra Ukrajnában” – számol be róla az AFP.

„Mindannyian gyors békét kívánunk” – nyilatkozta Jens Stoltenberg, „ugyanakkor be kell látnunk: ha Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, az országuk nem fog többé létezni. Ha Putyin elnök és Oroszország leteszi a fegyvert, akkor béke lesz.”

Ukrajna NATO-hoz való csatlakozási törekvéseiről Stoltenberg úgy nyilatkozott: „Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna előbb-utóbb a NATO tagja lesz. Amikor ez a háború véget ér, biztonsági garanciákra van szükségünk Ukrajna számára. Ellenkező esetben a történelem megismétlődhet".

(Kiemelt képünk: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO védelmi minisztereinek az orosz-nyugati feszültségekről szóló ülése előtt a NATO brüsszeli központjában 2022. február 16-án. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)