Kész lemondani a miniszterelnök, miután a parlamentet is megostromolták Srí Lankán

Ranil Vikrmeszinghe beleegyezett, hogy távozik kormányfői posztjáról. A súlyos energiaválság és államcsőd által sújtott országban zavargások törtek ki.

2022. július 9., 16:17

Szerző:

Beleegyezett, hogy lemond tisztéről Ranil Vikrmeszinghe Srí Lanka-i miniszterelnök - jelentették be szombaton a szigetországban.

Vikremeszinghe szóvivője, Dinuk Colambadzse közölte, hogy a miniszterelnök kész benyújtani a lemondását, ha valamennyi párt megegyezik egy új kormány megalakításában.

Colombóban szombaton több ezer tüntető rohamozta meg az elnök fővárosi rezidenciáját és hivatalát az ország hét évtizede tartó legsúlyosabb gazdasági válsága miatt hónapok óta növekvő közfelháborodás közepette.

A parlamenti pártok vezetői az elnöki palota ostroma után találkozót tartottak, és az államfő és a miniszterelnök lemondását követelték - írta a Twitteren Rauff Hakím ellenzéki törvényhozó. Hozzátette: konszenzusra jutottak, amely szerint átmenetileg a parlament elnöke tölti be az miniszterelnöki tisztséget és dolgozik egy új kormány megalakításán.

A Srí Lanka-i gazdaság összeomlott, a zűrzavarban India és más országok segítségéből próbálnak boldogulni, míg az ország vezetői hitelmegállapodásról próbálnak tárgyalni a Nemzetközi Valutalappal. A gazdasági válság következtében számos alapvető árucikk hiánycikk lett, az emberek csak nehezen tudnak élelmiszert, üzemanyagot és más szükséges dolgot vásárolni.

A gazdasági válság miatt hónapok óta tüntetések vannak, amelyek miatt megrendült az országot az elmúlt két évtized nagy részében vezető Radzsapaksza család hatalma. Az elnök bátyja, aki a miniszterelnöki tisztséget töltötte be, májusban heves tüntetések után lemondott, másik három Radzsapaksza korábban távozott a kabinetből.
Vikremeszinghe májusban került a kormány élére azzal a feladattal, hogy kivezesse az országot a válságból.

A szombati tüntetésekben legalább harmincnégy ember, közöttük két rendőr sérült meg.

(Kiemelt kép: Tüntetők foglalták el a parlament épületét Colombóban, Srí Lanka fővárosában 2022. július 9-én. Fotó: AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.