Sorozatban a negyedik templom égett le Kanadában

A feltételezések szerint a tűzeseteknek köze lehet ahhoz, hogy május óta több azonosítatlan tömegsírt fedeztek fel egykori kanadai bentlakásos iskolák helyszínein.

2021. június 27., 13:15

Szerző:

A múlt héten négy katolikus templom égett le Kanada nyugati részén – írja a BBC. A legutolsó tűzesetek szombat hajnalban voltak, akkor két templomhoz riasztották a hatóságokat Brit Kolumbia egy olyan tartományába, ahol többségében őslakosok élnek. A rendőrség szerint az épületek teljesen megsemmisültek, hozzátették azt is, hogy gyanúsnak tartják az eseteket. A rendőrségi szóvivő elmondta: eddig senkit sem tartóztattak le, de a nyomozás folyamatban van.

Újabb tömegsírokat fedeztek fel

A feltételezések szerint a tűzeseteknek köze lehet ahhoz, hogy május óta több azonosítatlan tömegsírt fedeztek fel egykori kanadai bentlakásos iskolák helyszínein. Csütörtökön 751 újabb névtelen sírt találtak az országban. Az ásatások május végén kezdődtek, miután 215 diák maradványait fedezték fel, akiket a Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Kolumbiában, Kamloops őslakosainak egykori bentlakásos iskolájának helyén temettek el.

A kormány által finanszírozott iskolákat vallási csoportok működtették a 19. és a 20. században azzal a céllal, hogy asszimilálják az őslakos fiatalokat. A sírban lévő gyerekeket megerőszakolták és bántalmazták, a sírok felfedezése feltárja annak a megpróbáltatásnak egy részét, amelyet az őslakosok gyermekeinek kellett átélnie a katolikus iskolákban.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.