Sokan a tengerjáró belsejében ragadva várták a halált

Tíz éve történt a a Costa Concordia utolsó éjszakája.

2022. január 13., 07:43

Szerző:

Szirénazúgással emlékeznek meg Giglio szigetének kikötőjében csütörtökön a 2012. január 13-án zátonyra futott, majd oldalára dőlt Costa Concordia tengerjáró harminckét áldozatáról, köztük a magyar hegedűművész Fehér Sándorról.

Giglio kikötője templomában délben misét mutatnak be, majd virágkoszorút helyeznek el a baleset helyszínéhez közeli tengerparton. A Costa Concordia tragédiájának időpontjában, 21.45 perckor a sziget hajói szirénazúgással emlékeznek meg az áldozatokról.

A tíz évvel ezelőtti és egyben a jelenlegi polgármester Sergio Ortelli úgy nyilatkozott, pontosan emlékezik arra a pillanatra, amikor a sziget partjairól felfogták, hogy nem baleset, hanem tragédia zajlik a szemük előtt. A szigetlakók egymással versenyezve igyekeztek segíteni a mentésben, és a túlélők befogadásában:

Giglio háromszázötven lakosa több mint négyezer embernek adott meleg ruhát, élelmet, szállást.

Megtörtént a tragédia 

A majdnem háromszáz méter hosszú, hetven méter magas Costa Concordia, 4429 emberrel a fedélzetén, a Scole-sziklacsoportnak ütközött neki, ami több mint hét méteres léket szántott a tengerjáró oldalába. A kapitány verziói szerint a sziklák nem voltak feltüntetve a hajótérképeken, de mint kiderült, az gyakran haladt közel Giglio partjaihoz, hogy köszöntse a sziget lakóit, elsősorban a hajó főpincérének rokonait.  

A Costa Concordia az ütközés után jobb oldalára dőlt, majd ráfeküdt a tengerfenékre úgy, hogy a hajó fél teste kiemelkedett a vízből. A felelősöket kereső bírósági tárgyaláson elhangzott, hogy a hajó egyik műszaki felelőse

a sziklának való ütközés után hat perccel már megállapította a tengerjáró süllyedését, de az evakuálást majdnem egy órával később rendelték el.  

A fedélzeten tartózkodók nagy része mentőcsónakokkal érte el a partot, több százan viszont a megdőlt hajó belsejében ragadtak, nekik mentőegységek segítettek. Az áldozatok közül harmincat a január 12-i baleset  és március vége között találták meg, az utolsó két eltűntet pedig 2013 és 2014 őszén, a hajó elvontatása és szétszedése idején.

A Costa Concordia volt a világ eddigi legnagyobb tömegű tengerjárója, amely hajótörést szenvedett.

A roncsot, precedens nélküli mérnöki-műszaki művelettel, 2013. szeptember 16-án felállították, ami tizenkilenc órányi munkát vett igénybe. 

A tragédia negatív hősévé a kapitány Francesco Schettino vált, aki a becsapódás után alig több mint egy órával már Giglio partjairól nézte a hajó elsüllyedését. A 61 éves Schettino a 2017-ben kezdett tizenhat éves börtönbüntetését tölti a római Rebbibbia börtönben, ahol jogot és újságírást tanul.

A Costa Crociere hajótársaság mintegy 84 millió eurót fizetett kártérítésként az áldozatok családtagjainak, valamint a túlélőknek. A tizedik évfordulón több könyv is megjelent, többek között a hajó legénysége tíz tagjának beszámolója a Costa Concordia utolsó éjszakájáról.

A polgármester hozzátette, hogy a tíz éves évforduló lesz az utolsó sajtónyilvános megemlékezés, mivel Giglio maga mögött akarja hagyni a tragédia emlékét.  

(Kiemelt kép: A 2012. január 15-én a Costa Concordia tragédiája az Isola del Giglio szigeténél január 13-án. Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP)

 

 

Tegnap 17:26

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

2022. december 3., 14:53

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.