Hamisított Rubens-festményt foghattak az olasz hatóságok

Csalás és hamisítás gyanúja miatt lefoglaltak az olasz hatóságok egy Peter Paul Rubens flamand festőnek tulajdonított képet pénteken egy kiállításon, a genovai dózsepalota galériájában.

2022. december 30., 18:54

Szerző:

Az olasz rendőrség közlése szerint a flamand iskolából származó, Rubensnek tulajdonított 4 millió euróra biztosított festményt, amelynek címe A feltámadt Krisztus megjelenik anyjának, előzőleg Olaszországból Csehországba csempészték hamis iratokkal, hogy ott meghamisítsák, és eredeti Rubens-képként hitelesítsék.

A genovai ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy az 1523-ra datált festmény korábban egy genovai család tulajdonában volt, amelytől egy műkereskedő 300 ezer euróért megvásárolta, majd a csehországi machinációk után hárommillió euróért továbbadta egy olasz műgyűjtőnek.

A 1,5 x 2 méteres festményen két nő térdel a feltámadt Krisztus előtt. Egy nemrég végzett röntgenvizsgálat szerint a kép alatt egy másik festmény rejtőzik, amely kompozíciójában hasonló, ikonográfiájában azonban eltérő.

Az ügyben négy személy - egy könyvelő és fia, és két műkereskedő - ellen folyik eljárás. A Rubens Genovában kiállítás szervezőit nem gyanúsítják semmiféle törvénytelenséggel.

Peter Paul Rubens (1577-1640) a flamand barokk legjelentősebb képviselőjének számít.

(Kiemelt kép: Peter Paul Rubens önarcképe. Forrás: Wikimedia Commons)