Klímaaktivisták rongálták meg egy Rubens-festmény képkeretét

A klímaváltozás ügyében cselekvést követelő aktivisták a festményhez ragasztózták magukat, rossz vége lett.

2022. augusztus 29., 19:32

Szerző:

Véletlenül megrongálták egy Rubens-festmény aranyozott képkeretét klímaaktivisták Münchenben. Az Utolsó Generáció nevű aktivistacsoport tagjai számos más, nyugat-európai társukat követve a bajor fővárosban is a helyi művészeti galériában akcióztak, az ilyen csoportos fellépések alkalmával úgy hívják fel magukra a figyelmet, hogy a műalkotást nem veszélyeztetik.

Egy hasonló akció során, a szénhidrogének bányászatának és felhasználásának azonnali leállítását követő brit tüntetők a Manchesteri Művészeti Galériában a falra írták fel, hogy „Nem kell új olaj!”

A müncheni akcióba azonban kisebb hiba csúszott, igaz, csupán a képkeretet érte baj. A Deutsche Welle cikke szerint Franfkurtban, Berlinben, Drezdában is híres festményekhez ragasztották magukat az Utolsó Generáció tagjai, mégis csupán a müncheni Alte Pinakothek Rubens-festményénél (Az ártatlanok lemészárlása) történt baj, itt ugyanis augusztus 26-án, a múzeum jelentése szerint az akciónál használt ragasztóanyag kárt okozott az aranyozott-intarziás képkeretben.

Bernhard Maaz, a múzeumot fenntartó Bajor Állami Művészeti Gyűjtemény igazgatója szerint a klímaváltozás miatti, mély elkeseredés még nem indokolja, hogy olyan akciókat hajtsanak végre az aktivisták, amik komolyan veszélyeztetik évszázados műremekek épségét, éppen ezért a müncheni akciót el is ítélte.

Simon Bramwell, a brit eredetű  Extinction Rebellion (Kihalás-lázadás) alapítója nem volt ilyen szigorú, és az eset után azt közölte, éppen itt lenne az ideje, hogy a fenyegető végveszélyre, a megannyi aszályos hónapra és egyre terjedő óriástüzekre, kiszáradt folyókra végre a művészvilág is felfigyeljen. Ha pedig erre nincs más mód mint ilyen akciók, akkor a kockázat megéri az eredményt.

(Kiemelt kép forrása: A Letzte Generation Facebook-videója)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.