Rosszak voltak az inflációs adatok, leváltották a statisztikai hivatal vezetőjét

Az ellenzék szerint kozemitkázták az adatokat. 

2022. január 29., 14:54

Szerző:

Új igazságügyi minisztere van Törökországnak, és leváltották az ország statisztikai hivatala (TürkStat) vezetőjét – jelent meg szombaton Törökország hivatalos közlönyében.

Abdulhamit Gül 2017 óta vezette az igazságügyi tárcát. A közlöny szerint ő nyújtotta be a lemondását, ennek okát azonban nem hozták nyilvánosságra. Helyére Bekir Bozdag kerül, aki 2013 és 2017 között már volt igazságügyi miniszter.

A török statisztikai hivatal (TurkStat) élén is változás történt: az államfő a kevesebb mint egy évvel ezelőtt kinevezett Sait Erdal Dincer helyére Erhan Cetinkayát, a bankszabályozásért felelős szervezet volt alelnökét nevezte ki. A török elnöki hivatal nem kommentálta a személyi változást.

Az ellenzéki pártok többször is azzal bírálták a hivatalt, hogy nem a valós adatokat hozza nyilvánosságra az inflációról, és félrevezeti a közvéleményt egy rendkívül instabil gazdasági helyzetben. A TurkStat cáfolta ezeket a vádakat.

Hivatalosan az éves infláció Törökországban Recep Tayyip Erdogan államfő csaknem húszéves irányítása alatt még soha nem volt ilyen magas: 2021-ben 36 százalék volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Élelmiszerrel teli polcok egy caracasi bevásárlóközpontban 2021. március 12-én. A hiperinfláció sújtotta Venezuela jegybankja új bankjegyeket hozott forgalomba: a 200 ezer, az 500 ezer és az egymilliós bolivárt. Az egymilliós címletű bolivár a valaha volt legnagyobb az ország történetében, értéke azonban így is csak 0,47 euró. MTI/EPA-EFE/Rayner Pena)