Rossz hír Putyinnak, kiújulhatnak a harcok a Kaukázusban

A hegyi-karabahi konfliktus újbóli fellángolása lekötheti Moszkva erőit. 

2022. március 27., 15:09

Szerző:

Miközben Oroszország figyelmét az ukrajnai inváziója köti le, Azerbajdzsán a vitatott Hegyi-Karabah régióba vezényelte erőit – írja a Reuters hírügynökség nyomán a The Guardian. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy az azeri fegyveres erők behatoltak az orosz békefenntartók által felügyelt övezetbe Hegyi-Karabahban és négy dróncsapást és végrehajtott – jelentette a hírügynökség.

Azerbajdzsán azonban vitatta Oroszország állításait, szerintük örmény fegyveres egységek szabotázsakcióit hiúsították meg. Azerbajdzsán megismételte elkötelezettségét az Örményországgal és Oroszországgal 2020. novemberében aláírt megállapodás mellett, amelynek lezárta a Hegyi-Karabahban zajló katonai konfliktust.

Mint ismeretes Azerbajdzsán a harcok során visszaszerezte az 1991 és 1994 közötti háborúban elvesztett területeket. Számos kérdés azonban továbbra is megoldatlan, beleértve Hegyi-Karabah és az ott élő örmények jogi státuszát. 

Moszkva a tűzszünet után közel 2000 békefenntartót küldött a régióba, megerősítve ezzel rendfenntartó és fő hatalomközvetítő szerepét a volt Szovjetunió egy olyan ingatag részén, ahol Törökország is egyre nagyobb befolyással bír az Azerbajdzsánnal kötött szoros szövetségének köszönhetően.

(Kiemelt képünk: Orosz katonai konvoj halad a Jereván – Szeván autópályán Örményországban 2020. november 13-án. Az orosz hadsereg több tucatnyi katonai járművet küldött békefenntartó katonákkal Örményországba, miután Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök november 10-re virradóra megállapodott a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. MTI/EPA/PHOTOLURE/Hayk Baghdasaryan)