Romlás terjesztése a földön a vád, az ítélet: halál

Iránban a bíróság halálra ítélt egy német-iráni kettős állampolgárt – jelentette kedden az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség, hozzátéve, hogy az ítélet nem jogerős.

2023. február 21., 21:47

Szerző:

Dzsamséd Sarmahd ellen a vád „romlás terjesztése a földön”; az iráni hatóságok ezzel a Koránból vett kifejezéssel rendszerint ellenzéki tevékenységeket illetnek. 

Az ügyészség szerint az akkor az Egyesült Államokban élő Sarmahd vezette a Tondár (Mennydörgés) nevű monarchista csoportot, amely több, Iránban elkövetett terrortámadásért, egyebek között egy sirázi mecsetben 2008-ban végrehajtott, 14 halottal járó pokolgépes támadásért felelős. 

A Los Angeles-i székhelyű, kevéssé ismert csoport célja az 1979-es iráni iszlám forradalom során elsöpört monarchia visszaállítása, tagjai külföldön rádió- és televízióállomásokat is üzemeltetnek. 

Sarmahd letartóztatását 2020-ban jelentette be az iráni hírszerzési minisztérium. Családja akkori közleménye szerint a férfit Dubajban rabolta el az iráni titkosszolgálat. A közleményben hangsúlyozták, hogy Sarmahd csupán a Tondár szóvivője volt, és semmi köze azokhoz a merényletekhez, melyekkel Teherán vádolja a csoportot. 

Az osztrák külügyminisztérium kedden arról számolt be, hogy egy osztrák állampolgárral szemben is született elmarasztaló ítélet az Iszlám Köztársaságban. Őt még októberben vették őrizetbe, s hétfőn kémkedés vádjával első fokon hét és fél börtönre ítélték. 

Az ügyben bekérették Irán bécsi nagykövetét az osztrák külügyminisztériumba. A tárca közlése szerint Ausztria kifejezte „félreérthetetlen tiltakozását az ítélettel kapcsolatban”, különös tekintettel arra, hogy a vádlott kizárólag osztrák állampolgársággal rendelkezik.

(Kiemelt képünk: Az iráni rezsim áldozatainak portréit helyezik el a földre, miközben tüntetők az iráni iszlám forradalom előtti zászlókat lengetik az ENSZ székháza előtt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az iráni helyzettel foglalkozó rendkívüli ülése alatt, Genfben, 2022. november 24-én. Fotó: Valentin Flauraud/AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.