Románia is az amerikai szupertankkal erősíti védelmét

Abrams tankokat vásárolhat Románia, a tárgyalásokat az ukrajnai orosz agresszió gyorsíthatta fel. 

2022. július 18., 16:47

Szerző:

Nicolae Ciucă román miniszterelnök a bukresti Victoria Palotában fogadta a General Dynamics European Land System Romania (GDELS) delegációját – jelentette be közleményben a kormányfő. A megbeszélésen hangsúlyozták a folyamatban lévő Piranha 5 páncélozott járműgyártási program fontosságát is, amely egy ideje zajlik Romániában – írja az Azonnali.

Egyes források azt állítják, hogy a találkozón szóba került a román hadsereg esetleges M1 Abrams harckocsikkal való felszerelése is, amelyeket szintén a General Dynamics gyárt. „Az ilyen tárgyalások nem újkeletűek, és a megbeszélések már egy ideje folynak” – mondta egy forrás az Adevărul lapnak. Valószínűleg az ukrajnai háborúval után ezek a tárgyalások felgyorsulhattak, mivel egy olyan modern harckocsi, mint az Abrams, erős reagáló erővel bír egy esetleges fegyveres agresszióra, ugyanakkor komoly elrettentő erőt is hordoz.

Az Abrams egy harmadik generációs harckocsi, és figyelemre méltó jellemzői közé tartozik az erős gázturbina használata, a kifinomult kompozit páncélzat alkalmazása, valamint a lőszer tárolása a legénységtől különálló rekeszben a tankerek kiváló védelme érdekében. A 61,3 tonnás, 9,77 m hosszú (csővel együtt), 3,66 m széles és 2,44 m magas harckocsi megállíthatatlan a hadszíntéren. Az utolsó jelentős csatákat, amelyekben ezek a modern tankok nagy arányban részt vettek, az Öböl-háborúban vívták, amikor is csak néhány sérült meg, és egyik sem semmisült meg. 

(Kiemelt képünk: Abrams tank Fotó:  Nicolas Armer/dpa/ AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.