Románia is meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát

Átmeneti jelleggel Románia saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát – közölte hétfőn a román miniszterelnök.

2023. szeptember 18., 14:10

Szerző:

Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozva arról számolt be, hogy a brüsszeli tilalom feloldása óta még nem érkezett exportra vonatkozó igény ukrán részről. A kormányfő elmondta: tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is – írja a Magyar Nemzet.

A román kormány várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, kijevi cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló hosszú távú intézkedésekről. A romániai gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

A romániai gazdaszervezetek szerint az ország hatalmas áldozatokat hozott azáltal, hogy az Európai Unióba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudják a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságaikat törleszteni. Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magosz elnöke szerint  az összes hazai szakmai szervezet egyetért azzal, hogy az ukrán gabonát ne hozhassák Magyarországra a kereskedők, ellehetetlenítve ezzel a magyar gazdákat. 

(Kiemelt képünkön: Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)