Zelenszkij üdvözölte az Európai Biztotság azon döntését, amelyet nem tartunk magunkra érvényesnek

Üdvözölte pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Bizottság döntését, amellyel az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona exportjának tilalmát, és „a valódi egység és a bizalom példájának” nevezte azt.

2023. szeptember 16., 08:51

Szerző:

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben megtiltja az ukrán gabonaexportot. Zelenszkij ezzel kapcsolatban kijelentette: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, „Ukrajna civilizáltan fog válaszolni”. Kijev kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért. 

A brüsszeli döntésre reagálva Zelenszkij üdvözölte „a szabadkereskedelem szabályainak tiszteletben tartását”.

„Most az a fontos, hogy az európai egység kétoldalú szinten is működjék. Szomszédaink így támogatják Ukrajnát a háború idején” – írta az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

(Kiemelt képünk illusztráció. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón beszél Lengyelország, Litvánia, Észtország és Lettország elnökével Kijevben, 2022. április 13-án. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)