Ukrajna beperli Magyarországot

A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél a magyarok, a lengyelek és a szlovákok ellen kezdeményezik, hogy „mindenki lássa, saját tagállamai mennek szembe az EU-val”.

2023. szeptember 18., 10:00

Szerző:

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – jelentette be a Politico hírlevelének adott interjúban Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes – írja a hvg.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország nem csak fenntartja annak lejárta után, de ki is terjeszti az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Ugyanezt az intézkedést a szlovákok és a lengyelek is meghozták.

Kacska az interjúban azt mondta, hogy a három ország nyílt szembenállása Brüsszellel nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél.

„Sok éven át az Európai Bizottság volt az egész EU kereskedelmi tárgyalója és kereskedelempolitikai intézménye. És mi ezt figyelembe véve dolgoztunk" – mondta Kacska. Úgy vélte, az, hogy Budapest és Varsó figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, „problémát jelent majd az EU számára, hiszen nincs meg az egység”.

A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezik majd, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben” – vélte a politikus.

Kacska úgy vélte, Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.

Lengyelországban október 15-én választások lesznek, így a döntés mindenképpen rosszul jönne a kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) mindenképpen szüksége van a vidéki szavazatokra ahhoz, hogy hatalomban maradhasson.

(Kiemelt képünk: Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. Az Ukrajnából vasúton érkező gabonaszállítmányt normál nyomtávú szerelvényekre vagy tehergépkocsikra rakodják a gépesített átrakó állomáson. MTI/Vajda János)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.