Megszavazták a különnyugdíjak eltörlését

Hiába mondta ki alkotmányellenesnek a román alkotmánybíróság a tavalyi döntést, a román parlament most újra elvette az igazságügyi dolgozók különnyugdíját. A kritikákra a kormány oroszozással válaszolt.

2023. június 26., 17:20

Szerző:

Ismét megszavazta a román törvényhozók különnyugdíjának eltörlését a kétkamarás bukaresti parlament együttes ülésén hétfőn, miután egy korábbi hasonló döntést tavaly alaptörvénybe ütközőnek minősített az alkotmánybíróság.

A szociáldemokrata-liberális kormánytöbbség szónokai szerint a döntéssel azt üzenik, hogy a törvényhozók saját magukon kezdik a kiváltságok eltörlését, különben nem lenne erkölcsi alapjuk a helyreállítási tervben (PNRR) is vállalt nyugdíjreform végrehajtására.

Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök jelezte: a kétpárti koalíció a többi - a volt katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak és pénzügyőröknek állami költségvetésből fizetett - nem járulékalapú, speciális nyugdíjat is felszámolja, vagy korlátozni fogja, és az állami fizetés és nyugdíj halmozásának beszüntetéséről is törvényt hoz. Úgy értékelte: Románia nem engedheti meg magának, hogy ne teljesítse a nyugdíjreformmal kapcsolatos vállalásait, mivel ezek teljesítése nélkül nem hívhatja le a számára elkülönített uniós pénzforrásokat, amelyekkel számolt, amikor megtervezte az állami költségvetést.

Catalin Drula, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azzal vádolta meg a szociáldemokratákat, hogy az USR egy korábbi, eddig „elfektetett” kezdeményezését sajátjukként benyújtva próbálnak most a törvényhozói kiváltságok eltörlőjének szerepében tetszelegni, holott szerinte korábban éppen a baloldali párt vezetett be minden különnyugdíjat.

A parlament végül ellenszavazat nélkül fogadta el a szociáldemokrata Alfred Simonis ideiglenes képviselőházi elnök tervezetét.

A román zászló napja alkalmából himnuszénekléssel kezdődött, a koalíciós pártok által ünnepinek szánt parlamenti ülést Diana Șoșoacă független szenátor folyamatosan kiabálással, fütyüléssel zavarta meg. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjeként mandátumhoz jutott, de a nacionalista pártból azóta kizárt szenátor teátrális mozdulattal az ülésvezető házelnök asztalán lévő papírokat is eltépte és eldobta, később pedig Marcel Ciolacu miniszterelnök sajtónyilatkozatát is bekiabálással lehetetlenítette el a parlament folyósóján.

A szociáldemokrata kormányfő szerint nem véletlen, hogy a bukaresti orosz nagykövetség ünnepségeire rendszeresen eljáró Sosoaca nem a külképviseleten, hanem a román parlamentben „rendez cirkuszt”, szerinte ugyanis az a célja, hogy botrányba fullassza a parlament ülését minden jeles napon, a december elsejei nemzeti ünnepen, illetve június 26-án, a román nemzeti zászló napján. „Ez támadás a román állam ellen” – szögezte le a miniszterelnök.

A romániai törvényhozók 2015-ben szavazták meg, hogy a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után megbízatási idejükkel arányos juttatást kérhessenek a parlamenttől, rendes nyugdíjuk kiegészítéseként. Ennek alapján egy volt törvényhozó az éppen aktuális képviselői (szenátori) illetmény mintegy negyedét kaphatja meg nyugdíjpótlékként, ha egy teljes, négyéves mandátum idején tevékenykedett a parlament tagjaként. Két teljes mandátum után a törvényhozói juttatás felére, három vagy több mandátum után pedig annak háromnegyedére jogosult.

Jelenleg a képviselői vagy szenátori különnyugdíj havi mintegy 1000 és 3000 euró közötti összeggel növeli az érintett mintegy 800 nyugdíjas képviselő és szenátor öregkori járandóságát. Az öregségi átlagnyugdíj havi 370 eurónak felel meg Romániában.

Az alkotmánybíróság tavaly eljárásrendi hibákra hivatkozva érvénytelenítette a törvényhozói különnyugdíjak eltörléséről szóló törvényt, mint ahogy korábban több ízben is „megmentette” a különböző kiváltságos társadalmi kategóriák számára bevezetett, az átlagnyugdíj többszörösére rúgó speciális járandóságokat.

(Kiemelt kép: Marcel Ciolacu, az új koalíciós miniszterelnök beszél a román parlamentben hivatalba lépése után, 2023. június 15-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)