Az EU előhúzta a fogyatékossági kártyát

Az Európai Bizottság szerdán egységesített európai fogyatékossági kártya bevezetését javasolta, amely egyenlő feltételek mellett kedvezményes elbánást és parkolási jogokat biztosít a fogyatékossággal élők számára minden tagállamban – tudta meg az ATV.

2023. szeptember 7., 10:57

Szerző:

A bizottság brüsszeli közleménye szerint a javaslat mindenekelőtt a fogyatékossággal élők státuszának egységes uniós elismerését szolgálja.

Az európai fogyatékossági kártya uniós elismerése biztosítja majd az egyenlő hozzáférést a különleges feltételekhez és a kedvezményes elbánáshoz a köz- és magánszolgáltatások igénybevétele során, ideértve a közlekedést, valamint a kulturális események, múzeumok, szabadidő- vagy sportközpontok és vidámparkok látogatását. A kártyát az illetékes nemzeti hatóságok állítják ki a meglévő nemzeti kártyák vagy igazolványok kiegészítéseként – írja az ATV.hu.

Az egységes európai parkolási kártya lehetővé teszi majd a fogyatékossággal élő személyek számára, hogy más tagállamokban is élhessenek a jogszabályok nyújtotta parkolási jogaikkal. A EU-s parkolási kártyákat kötelezően egységes formátumban bocsátják majd ki, és egy átmeneti időszak után azok felváltják a fogyatékossággal élők nemzeti parkolási igazolványait.

Az irányelv nemzeti jogba való átültetését követően a tagállamokat felkérik, hogy jogsértés esetén pénzbírságot és korrekciós intézkedéseket szabjanak ki.

Az Európai Bizottság javaslata a következő lépésben az Európai Parlament és a tagországok kormányainak képviselőit tömörítő Tanács elé kerül. Elfogadását követően a tagállamoknak 18 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy az irányelv rendelkezéseit a nemzeti jogba átültessék.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash. com / Bernardo Lorena Ponte)