Továbbra is sztrájkolnak a Ryanair és az Easyjet dolgozói

Nem teketóriáznak, inflációkövető béremelést és a túlhajszoltság megszüntetését is el akarják érni.

2022. július 2., 18:04

Szerző:

Folytatódnak a hetek óta tartó fennakadások több európai repülőtéren egyes légitársaságok és néhány helyen a földi kiszolgáló személyzet sztrájkjai, valamint műszaki problémák miatt – jelentették szombaton hírügynökségek.

A sztrájkoló alkalmazottak általában magasabb bért és munkakörülményeik javítását követelik. Gondot okoz a munkaerőhiány is, miután a koronavírus-járvány lecsengésével kezd helyreállni a légiközlekedés megszokott forgalma.

Ezek együtt járattörlést, -késést, lassú biztonsági ellenőrzést okoznak.

A Ryanair ír légitársaság spanyolországi bázisú személyzete eddigi sztrájkjuk utolsó napján bejelentette, hogy júliusban folytatja a munkabeszüntetést: 12 napon nem fog dolgozni a tíz spanyolországi légikikötőben.

Az easyJet spanyol személyzete is kilenc napon át sztrájkol majd a hónapban.

A két légitársaságnál dolgozók munkabeszüntetése miatt csak szombaton 15 járatot töröltek, és 175 késett az országban.

A párizsi Charles de Gaulle-repülőtéren pénteken kezdődött sztrájk, és emiatt az ottani járatok tíz százalékát törölték. Ezen a reptéren egy műszaki probléma is gondot okozott: legalább 1500 csomag nem került fel arra a 15 gépre, amelyre feladták, mert meghibásodott a csomagválogató rendszer. Így az érintett utasok csomagjaik nélkül utaztak el a francia fővárosból.

(Kiemelt kép: Sztrájkoló Ryanair-dolgozó a barcelonai repülőtéren 2022. július 1-én. Fotó: Pau Barrena / AFP)