Reptéri káosz a szupermutáns miatt

600 utas érkezett az amszterdami Schipol Nemzetközi Reptérre Dél-Afrikából közülük 61 ember koronavírus tesztje lett pozitív.

2021. november 27., 18:28

Szerző:

Hosszú sorok kígyóznak a tesztállomások előtt a johannesburgi repülőtéren. A szuper mutánsnak nevezett omikron variánst a Dél-Afrikai Köztársaságban azonosították be, ezért sok ország törölte közvetlen járatait Johannesburgból – írja a CNN.

„Itt ragadtunk mert a zürichi járatra most csak a svájci állampolgárok szállhatnak fel rá. Nem maradt túl sok lehetőségünk, mert mindenki próbál elutazni, mindenki ki akar innen jutni, Európába, vagy bárhová”

– mondja egy Dél-Afrikában rekedt belga fiatalember, Sander Verstraelen

Az új szuper variánst már megtalálták Németországban és Csehországban is. Az omikron variáns azért veszélyes, mert 32 mutáció van a tüskefehérjén.

Pénteken két járattal 600 utas érkezett az amszterdami Schipol Nemzetközi Reptérre Dél-Afrikából közülük 61 ember koronavírus tesztje lett pozitív, hogy közülük hányan fertőződtek meg az omikron mutációval, csak később derül ki. Az Egyesült Államok, Brazília, Kanada és Szaúd-Arábia voltak a legutóbbi országok, amelyek pénteken korlátozták az beutazást Dél-Afrikából. 

(Kiemelt képünk: Utazók sorban állnak a johannesburgi OR Tambo nemzetközi repülőtér egyik check-in pultjánál 2021. november 27-én, miután több ország megtiltotta a Dél-Afrikából induló járatokat, miután felfedezték a Covid-19 Omicron új változatát. A variáns felfedezése után a világ számos országa megtiltotta a Dél-Afrikából induló járatokat, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália,Thaiföld, Brazília és több európai ország. A leállítás fő célországai közé tartozik Dél-Afrika, Botswana, eSwatini (Szváziföld), Lesotho, Namíbia, Zambia, Mozambik, Malawi és Zimbabwe. Fotó: Phill Magakoe / AFP)