Rendkívüli – Erős földrengés rázta meg Horvátországot

4,8-as erősségű földrengés rázta meg a Kvarner-öblöt csütörtökön délelőtt Horvátországban – közölte a horvát szeizmológiai intézet.

2023. február 16., 14:09

Szerző:

A földrengés epicentruma néhány kilométerre volt Bašćanska Dragatól, Krk szigetén. A földmozgást az egész tengermelléken, és Horvátország középső részén is érzékelte a lakosság. Nagyobb károkról nem érkeztek jelentések. 

A szemtanúk közlései szerint a földmozgás legfeljebb 15 másodpercig tartott. 

Tomislav Fiket szeizmológus elmondta: a Kvarner-öböl szeizmikusan aktív terület, és gyakoriak a földrengések. Hozzátette: a térségben az elmúlt években is földrengések sorozatát regisztráltak, azonban hosszú idő után ez a korábbiaknál lényegesen nagyobb erősségű földmozgás volt. Ennél nagyobbat utoljára 1916-ban jegyzetek fel, 5,8-as erősségűt a tengermellék-fensíki Vinodol járásban – fogalmazott a szakértő.

(Kiemelt képünk: Baška falu a Kvarner-öbölben a horvátországi Krk szigetén. Fotó: Moreno Geremetta/Mauritius Images/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.