Reménytelen helyzetben van a Gázában rekedt magyar család

Legfeljebb negyven kilométert kellene megtenniük, de a körülmények miatt nincs, aki segíthetne nekik.

2023. november 7., 15:34

Szerző:

Hét magyar tartózkodik jelenleg Gázában, de senki nem vállalja a kihozatalukat – közölte az ATV. A kimenekítéshez egy negyven kilométeres útszakaszt kellene megtenniük, de a biztonsági helyzetre és az üzemanyaghiányra való tekintettel lehetetlen autót és sofőrt találni. Az érintett magyarok a legveszélyesebbnek tartott városrészekben vannak északon, a magyar Külügy a kimenekítésükön dolgozik.

Az ATV híradó diplomáciai forrásokból úgy értesült, a hét személy között van egy testvérpár gyerekekkel, egy nagybácsival és további hozzátartozókkal.

„Ahogy mindennap, ma is beszéltünk velük telefonon és azt tudom mondani, hogy épségben vannak” – nyilatkozta a televíziónak Paczolay Máté. A külügyi szóvivő megerősítette, továbbra is azon dolgoznak, hogy valahogy az övezet déli részére juttassák a Gázában rekedt magyarokat annak érdekében, hogy Egyiptom felé át tudják lépni a határt. 

Csicsmann László egyetemi tanár úgy nyilatkozott, hamarosan megkezdődnek az utcai harcok Gázában. Házról házra fog menni az izraeli hadsereg.

„Nem az a kérdés, hogy ki van katonai fölényben, ez nem is kérdés, hiszen Izrael. Azonban kétmillió ember között kell harcolni, ugye erre is hívta fel az izraeli hadsereg a figyelmet, hogy aki északon van maradt, az az elkövetkező napokban vonuljon a déli területekre” – mondta Csicsmann László.

(Kiemelt kép: Emberek gyülekeznek 2023. október 18-án a Gáza középső részén található Ahli Arab kórháznál az éjszakai robbanás után. Fotó: Mahmoud HAMS / AFP)