Elhagyhatja a Gázai övezetet a román állampolgárok első csoportja

Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

2023. november 7., 12:27

Szerző:

Az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal kötött megállapodás alapján 103 román állampolgárnak és családtagjaiknak engedélyezték, hogy elhagyják Gázát, és a rafahi határátkelőn keresztül belépjenek Egyiptom területére. Az eljárásról a rámalláhi román képviselet tagjai tájékoztatták őket, Egyiptomba történő evakuálásukat a keddi nap folyamán, az előírt eljárások betartásával hajtják végre – tudatta a minisztérium.

A kimenekített román állampolgárokat a tárca válságstábjának konzuli csoportja veszi át a rafahi határátkelőn, ezt követően az egyiptomi román külképviselet munkatársai Kairóba kísérik őket, ahonnan különgéppel utaznak Romániába.

A kairói és tel-avivi román diplomáciai képviselet közben folytatja a párbeszédet az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy befejezze a többi támogatást kérő román állampolgár és családtagjaik evakuálását a Gázai övezetből - olvasható a bukaresti külügyminisztérium közleményében.

Radu Filip román külügyi szóvivő kedden a Digi24 hírtelevízióban elmondta: 260, Gázában tartózkodó román állampolgár fordult a román hatóságokhoz, segítséget kérve a háborús térség elhagyásához. Az a tény, hogy egyelőre csak 103 román állampolgár számára sikerült megszerezni az evakuálási engedélyt, nem jelenti azt, hogy nem lesznek további kimenekített román csoportok, mivel azonban a térség biztonsági helyzete nagyon képlékeny, nem lehet megjósolni, hogy erre mikor kerül sor – mondta a külügyi szóvivő.

(Kiemelt kép: a dél-izraeli Szderot városból készült képen 2023. október 23-án füst és törmelék száll fel a Gázai övezet északi részén egy izraeli csapást követően, az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti harcok közepette. Fotó: AFP)