Rekordot döntött tavaly az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban

Rekordmagasságba, 49 ezer fölé ugrott tavaly az öngyilkosságban elhunytak száma az Egyesült Államokban, ami 2,6 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest - közölte az amerikai kormány.

2023. augusztus 11., 08:46

Szerző:

A járványügyi központ (CDC) adatai szerint az öngyilkossági halálesetek száma a 2021-es 48 183-ról tavaly 49 449-re emelkedett. 2022-ben az amerikai öngyilkosságok több mint felét lőfegyverrel követték el.

„Tízből kilenc amerikai úgy véli, hogy Amerika mentális egészségi válsággal néz szembe. A CDC által közölt új öngyilkossági halálozási adatok pedig megmutatják, hogy miért” – mondta Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter. Hozzáfűzte: sokan még mindig úgy gondolják, hogy segítséget kérni a gyengeség jele.

A 2022-es öngyilkossági ráta, amely szerint százezer emberre vetítve 14,9 ilyen haláleset jut, öt százalékkal múlta felül a korábbi, 2018-as rekordot, amikor ez az arányszám 14,2 volt – közölte a CDC.

(Kiemelt kép: egy lövöldözés egyik túlélője a helyi rendőrséggel beszél a Virginia állambeli Chesepeake-ben, 2022. november 23-án. Fotó: Mark Ralston / AFP)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.