Orbán Viktor a jobboldali pártok előretöréséről tárgyalt Jair Bolsonaroval

A volt brazil elnök továbbra is aktív, noha a Legfelsőbb Bíróság 2030-ig eltiltotta attól, hogy választáson induljon.

2023. december 9., 17:08

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Buenos Airesben megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro korábbi brazil államfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyalás fő témája a jobboldali pártok nemzetközi együttműködése volt; Orbán Viktor beszámolt az európai jobboldal politikai előretöréséről.

Az argentínai találkozón Orbán Viktor és Jair Bolsonaro sok sikert kívántak egymásnak, Brazíliában ugyanis jövőre helyhatósági, Magyarországon pedig önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek – mondta Havasi Bertalan.

A 2022-es általános választások második fordulójában Jair Bolsonaro kikapott, 2023. január 8-án hívei megrohanták a szövetségi kormány épületeit, és puccsot akartak végrehajtani. Június 30-án a Legfelsőbb Választási Bíróság megtiltotta Bolsonaro számára, hogy 2030-ig hivatalba lépjen, mert megkísérelte aláásni a választás érvényességét a csalásokról szóló megalapozatlan állításaival. Az indoklás szerint visszaélt a hatalmával is azáltal, hogy saját kampánya népszerűsítésére használta a kormányzati kommunikációs csatornákat. 

Bolsonaro szélsőjobboldali és populistának minősített megjegyzései miatt meglehetősen ellentmondásos politikus. Hangos ellenzője az azonos neműek házasságának és az abortusznak.

(Kép forrása: ATTILA KISBENEDEK / AFP)