Receptre felírt dohányzással szoktatnák le a briteket a dohányzásról

A CNN szerint hatóságilag engedélyezett elektromos cigarettákkal szoktatná le a dohányzásról az embereket a brit kormány.

2021. október 29., 15:56

Szerző:

 A brit gyógyszerügynökség pénteken közzétett egy frissített útmutatást, amely alapján lehetővé teszi az e-cigaretta felírását azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról – írja a CNN.

„A gyógyászati engedélyhez kötött elektromos cigarettáknak sokkal szigorúbb biztonsági szabályoknak kell megfelelniük, mint a hagyományos termékeknek”

– olvasható a közleményben. A brit kormány célja, hogy 2030-ra teljesen megszabadítsák az országot a hagyományos cigarettáktól. Az e-cigaretták gyártóinak egy gyógyszer-engedélyeztetési eljáráson kell zöld utat kérniük termékeiknek, amelyeket ezután ugyanúgy fel lehet majd írni receptre, mint más gyógyszereket.

„Az e-cigaretta bizonyítottan segít a leszokásban, mégis háromból csak egy dohányos próbálta eddig”

– nyilatkozta az Edinburgh-i Egyetem kutatója Linda Bauld. Elmondta, hogy az elektromos cigaretta is tartalmaz nikotint, emiatt nem kockázatmentes, de brit és amerikai kutatások szerint kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta.

A világ dohányipara ezermilliárd dollár, a világ éves GDP-je pedig 80 ezer milliárd dollár, Magyarországon a 848 milliárd forintos ágazatot kerekítve az 50 ezer milliárd forintos GDP-vel lehet összevetni. A magyar dohányzásellenes harc része, hogy január 1-jétől újabb drasztikus változás jön: az egységes doboz, vagyis már nem tehető különbség a cigaretta márkák között.

(Kiemelt kép: Az első egységes csomagolásban kapható cigaretta a régi csomagolású termékek között egy budapesti dohányboltban 2017. július 23-án.  MTI Fotó: Mohai Balázs)

20:11

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.