Rasszistábbá és antiszemitábbá tette az európaiakat a koronavírus

Az Európa Tanács szerint mélyültek a társadalmi egyenlőtlenségek a vírus nyomán, és a kirekesztés is nagyobb probléma lett.

2021. március 18., 15:24

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt mélyültek a társadalmi egyenlőtlenségek, komolyabb problémává vált a faji, vallási, illetve szexuális kisebbségek elleni gyűlölet, és a terrorizmussal szembeni küzdelem is kihívást jelentett. Ezek derülnek ki az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett jelentéséből.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői a március 21-én esedékes, rasszizmusellenes nemzetközi nap alkalmából készített jelentésükben kiemelték, a koronaválság negatív hatást gyakorolt az emberi jogi helyzetre Európában.

A járvány eredetével kapcsolatos összeesküvés-elméletek elsősorban az ázsiai származású emberek megbélyegzését, valamint az antiszemita gyűlöletkeltés megerősödését hozták el.

A világjárvány által aránytalanul érintett csoportok közül a romák helyzete romlott leginkább. A távoktatás sok roma gyermeket zárt ki az iskolai részvételből az internethez és a számítógéphez való hozzáférés hiánya miatt. Az Európában illegálisan tartózkodó bevándorlók és menedékkérők különös nehézségekkel küzdöttek, ugyanis társadalombiztosítás hiányában nem tudták igénybe venni az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

Fokozott erőszak és elutasítás lett a jussa azoknak az LMBTQ+ embereknek, akiknek a rendkívüli intézkedések vagy anyagi helyzetük miatt vissza kellett költözniük elutasító családjukhoz. A kijárási tilalom idején nőtt, egyes esetekben megháromszorozódott a számukra fenntartott segélyhívó központok felkeresése. A szakértők kiemelték, hogy az LMBTQ+ közösséghez tartozók elutasítását "egyes kormányok" homofób retorikája is tüzelte.

A tavalyi évet a korábbiakhoz hasonló mértékben jellemezte a rasszizmus, az antiszemitizmus és az iszlamofóbia. Az év folyamán kibontakozott Black Lives Matter mozgalom feltárta, hogy a faji megkülönböztetésen alapuló rendőri visszaélések továbbra is jelentős mértékben érintik a kiszolgáltatott csoportokat, illetve megerősítette az intézményesített rasszizmussal kapcsolatos aggályokat Európában. A rasszizmus rejtett vagy nyílt megjelenése az állami és magánszektorban rontotta a bűnüldözésbe vetett bizalmat.

A vallási alapú terrortámadások száma is növekedett. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly sem csillapodott az európai zsidóság ellen érzett gyűlölet, a zsidóknak továbbra is erőszakkal, fenyegetésekkel kell szembenézniük. A jelentés szerint a Párizsban, Nizzában, Bécsben és máshol elkövetett terrortámadások további gyűlöletet szíthatnak, és kirekesztést eredményezhetnek a muszlimokkal szemben. A muszlimellenes rasszizmus az integrációs és befogadásra fókuszáló erőfeszítéseket is meghiúsíthatja,  és tovább radikalizálhatja a fiatal muszlimokat Európában – figyelmeztetett a szakértői bizottság.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.