Rákos betegek egy csoportja beperelte az óriás kozmetikai céget

A cég több tízezer perrel néz szembe a fogyasztók részéről, akik azt állítják, hogy a talkumos termékeik, köztük a Johnson’s babahintőpor rákos megbetegedést okozott náluk.

2024. május 23., 16:22

Szerző:

Rákos betegek egy csoportja perelte be a Johnson&Johnson vállalatot csalás miatt, mivel állításuk szerint a cég fedővállalatok csődjének felhasználásával próbálta megakadályozni, hogy több tízezer, a termékeik által károsult felperes bíróság elé állhasson – közölte a Reuters. A felperesek azt állítják, hogy a cég csalárd módon próbálta megoldani a zsírkövet tartalmazó termékeivel kapcsolatos több tízezer pert indítottak, mert a felperesek szerint azok azbesztet tartalmaznak, így rákot okoznak. Az öt felperesek a new jersey-i szövetségi bíróságon nyújtották be a csoportos keresetüket – írja a Pénzcentrum. 

Mike Papantonio, a felperesek ügyvédje szerint a J&J „sötét sakkjátszmát játszik” az amerikai pénzügyi és igazságszolgáltatási rendszerrel. Erik Haas, a J&J alelnöke viszont úgy véli, hogy a kereset csak az ügyvédek kísérlete arra, hogy mindenképp perekre kerülhessen sor. A céget már korábban is beperelték. Ismert babahintőporának gyártását is leálította a Johnson & Johnson.  Az egészségügyi cég több tízezer perrel néz szembe a fogyasztók részéről, akik azt állítják, hogy a talkumos termékeik, köztük a Johnson’s babahintőpor rákot okozott náluk.

A perben petefészek- és mesotheliomás rákos betegek is érintettek 

A legtöbb perben petefészekrákos nők érintettek, de vannak olyan esetek is, amelyek mesotheliomás betegeket érintenek. A mesothelioma rákot az azbesztnek való kitettség okozza. Leggyakrabban a tüdő vagy a has körüli nyálkahártyában képződik. Az átlagos várható élettartam 18-31 hónap. A tünetek közé tartozik a mellkasi fájdalom és a légszomj. Az olyan kezelések, mint a műtét, a kemoterápia és az immunterápia, javíthatják a túlélést.

A J&J állítása szerint termékei biztonságosak és nem tartalmaznak azbesztet. A vállalat először egy „texasi kétlépéses” manővert alkalmazott a zsírkővel kapcsolatos kötelezettségeinek kezelésére, ami egy új leányvállalat csődjét jelentette 2021-ben. Ez megakadályozta a további perek folytatását. Azonban ez és egy második hasonló kísérlet sikertelen volt, mivel bíróságok úgy ítélték meg, hogy a J&J sem leányvállalata nem volt jogosult csődeljárásra. A vállalat most tervezi harmadik csődeljárását egy másik leánycégével kapcsolatban.

A perben azt akarják kimondatni, hogy ezek a tranzakciók csalások voltak és céljuk a J&J vagyonának megóvása volt. További tranzakciókat is emlegetve követelnek kártérítést és büntetőjogi felelősségrevonást. A J&J szerint a tervezett harmadik csődje eltérő lesz a korábbiaktól. Ezen felül korábban már egyezségeket kötött mezoteliómás betegeket képviselő ügyvédi irodákkal és bizonyos államokkal is. A J&J ellen indított perek viszont most újra kezdődtek, miután a második csődeljárásuk megindítása elutasításra került. Nemrégiben egy mezotelióma-ügyben 45 millió dollár megfizetésére kötelezték őket, miközben egy petefészekrákos nő elleni perben nekik adott igazat a bíróság.

(Kiemelt képünkön: Johnson's babahintőpor egy szupermarket polcán 2017. augusztus 22-én a kaliforniai Alhambrában. Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP)