Rátámadtak a jemeni hadseregre, rengeteg a halott

A nyugati államok a siíta húszi lázadók számlájára írta a támadást. 

2021. augusztus 29., 12:44

Szerző:

Rakéta csapódott be az Áden kikötővárostól 70 kilométernyire északra fekvő el-Anád légibázis gyakorlóterén, miközben a katonák reggeli gyakorlatukat végezték. Egyes hírek szerint nemcsak egy vagy több rakéta, hanem robbanószerrel megrakott drónok is becsapódtak a támaszpont területén. A támadásban legkevesebb 30 katona meghalt, sokan megsebesültek. A nyugati államok a siíta húszi lázadók számlájára írta a támadást – írta az MTI.

Nyugati szakértők egyetértenek abban, hogy a húszikat Irán látja el fegyverrel. Teherán annak ellenére is tagadja ezt, hogy a lázadók által bevetett számos harci eszközről bebizonyosodott, hogy Iránból származik.  A vasárnapi támadást nem sokkal azután hajtották végre, hogy megfeneklettek a fegyverszüneti tárgyalások a húszik és a szaúdi vezetésű koalíció között.

A lázadók azt szerették volna elérni, hogy megszűnjön az ellenőrzésük alatt álló kikötőket és a szanaai repteret sújtó blokád cserébe azért, hogy felfüggesztik a támadásokat.  A 2014-ben kirobbant jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Jemenben a világ jelenlegi legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

A támadást egyértelműen a síita húszi lázadók számlájára írják. A húszik, akik régóta harcban állnak a jemeni kormány oldalán harcoló, szaúdi vezetésű nemzetközi koalícióval, korábban is támadták már ezt a légibázist. A szaúdiak vezette katonai koalíció 2015-ben avatkozott be a jemeni polgárháborúba, és a kormány oldalán harcol a húszi lázadók ellen, akik rendszeresen indítanak rakéta- és dróntámadásokat a jemeni hadsereg állásai és szaúdi célpontok ellen azóta, hogy 2014 szeptemberében elfoglalták a jemeni fővárost, Szanaát.

(Kiemelt kép: Gázából a Hamasz által kilőtt rakéták tartanak Izrael felé 2021. május 11-én. Fotó: Mahmud Hams / AFP)