Az Al-Kaida gratulált a táliboknak, a harc folytatását ígérte

Feltehetőleg már régóta együttműködnek.

2021. augusztus 19., 11:41

Szerző:

Gratulált a tálibok afganisztáni hatalomátvételéhez csütörtökön az al-Kaida jemeni szárnya, és a harc folytatását ígérte. A terrorszervezet feltehetőleg már régóta együttműködik a tálibokkal – írta az MTI. 

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) által idézett közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) kiemelte, hogy „a tálibok példája azt bizonyítja, van értelme fegyvert fogni a megszálló erők ellen”. A közleményben a szervezet továbbá „délibábnak” nevezte a demokráciát, helyszíni beszámolók szerint pedig a terroristák tűzijátékkal ünnepelték az afganisztáni hatalomátvételt.

A tálibok 1996 és 2001 között már uralták Afganisztánt, ekkor menedéket nyújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Ladennek és társainak, amire válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció elűzte őket a hatalomból.

Jóllehet a tálibok és Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban Dohában született békemegállapodás értelmében az előbbiek ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket terroristáknak, elemzők attól tartanak, hogy a tálibok és az AQAP nem szakítják meg egymással a kapcsolatot az előbbiek hatalomra kerülésével. Az Egyesült Államok az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén, az amerikai légierő pedig többször mért csapást a szervezet jemeni bázisai ellen.

(Kiemelt kép: Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Fotó: Rahmat Gul/ MTI/ AP)