Az Al-Kaida gratulált a táliboknak, a harc folytatását ígérte

Feltehetőleg már régóta együttműködnek.

2021. augusztus 19., 11:41

Szerző:

Gratulált a tálibok afganisztáni hatalomátvételéhez csütörtökön az al-Kaida jemeni szárnya, és a harc folytatását ígérte. A terrorszervezet feltehetőleg már régóta együttműködik a tálibokkal – írta az MTI. 

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) által idézett közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) kiemelte, hogy „a tálibok példája azt bizonyítja, van értelme fegyvert fogni a megszálló erők ellen”. A közleményben a szervezet továbbá „délibábnak” nevezte a demokráciát, helyszíni beszámolók szerint pedig a terroristák tűzijátékkal ünnepelték az afganisztáni hatalomátvételt.

A tálibok 1996 és 2001 között már uralták Afganisztánt, ekkor menedéket nyújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Ladennek és társainak, amire válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció elűzte őket a hatalomból.

Jóllehet a tálibok és Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban Dohában született békemegállapodás értelmében az előbbiek ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket terroristáknak, elemzők attól tartanak, hogy a tálibok és az AQAP nem szakítják meg egymással a kapcsolatot az előbbiek hatalomra kerülésével. Az Egyesült Államok az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén, az amerikai légierő pedig többször mért csapást a szervezet jemeni bázisai ellen.

(Kiemelt kép: Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án. Fotó: Rahmat Gul/ MTI/ AP)

 

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.