Radioaktív sugárzási teszttel macerálják az észak-koreai menekülteket

Dél-Koreában radioaktív sugárzási tesztnek vetik alá azokat az Észak-Koreából elmenekült embereket, akik a Punggje-riben lévő atomkísérleti telep térségéből érkeztek – közölte a szöuli országegyesülési tárca illetékese kedden.

2023. május 16., 14:43

Szerző:

Az ellenőrzést hétfőn kezdték, és várhatóan novemberig fog tartani. Eredményét decemberben teszik közzé. A dél-koreai kormány 2017-2018 között már végzett hasonló teszteket 40 Észak-Koreából menekült személyen.

A tesztre kötelezett 89 menekült mindegyike az északnyugati Kilju megye lakója volt, és Észak-Korea első atomkísérlete, vagyis 2006 után hagyták el a hazájukat. Phenjan eddig mind a hat nukleáris kísérletét Kilju megyében hajtotta végre.

Egy az észak-koreaiak emberijog-védelmével foglalkozó szervezet februárban közzétett jelentése szerint a Punggje-ri telephelyhez közeli területen lakosok százezrei élnek veszélyben, mivel a radioaktív szennyezettség a felszín alatti vizekben terjed.

(Kiemelt kép: Észak-Korea hivatalos Koreai Központi Hírügynöksége (KCNA) által 2023. március 20-án közzétett képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és lánya egy harci nukleáris támadást szimuláló robbanófej-rakéta kilövési gyakorlatot figyel meg Cheolsan megyében. Fotó: STR / KCNA via KNS / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.