Rácz András: valami nem stimmel az orosz tűzszüneti rendelet körül

A szakértő felhívta arra a figyelmet, felettébb érdekes, hogy az orosz tűzszüneti rendeletben a 2022 szeptemberében annektált ukrán megyék ismét mint Ukrajna részei szerepelnek.

2023. január 7., 08:22

Szerző:

Furcsaságra bukkant a január 6-7-re kiadott, egyoldalú, karácsonyi orosz tűzszünetről szóló rendeletben Rácz András Ukrajna-szakértő. Mint azt Facebook oldalán leírta, az ortodox karácsonyra Putyin által elrendelt tűzszünetről szóló rendelet szövegében az oroszok által részben elfoglalt Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiókra 

úgy hivatkozik mint Ukrajna részeire.

A rendelet ugyanis szó szerinti fordításban erről így fogalmaz: „Figyelembe véve Őszentsége Kirill pátriárka kérését utasítom az Oroszországi Föderáció védelmi miniszterét, hogy 2023. január 6. 12:00 és 2023. január 7. 24:00 óra között vezessen be tűzszünetet a felek között Ukrajnában húzódó frontvonal egészén.”

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin egy teljes népszavazást is levezényelt ezeken a területeken, amelyeket ellenőrizni a nemzetközi szervezetek ugyan nem tudtak, de később az orosz elnök közölte, a régiók „kinyilvánították”, hogy csatlakozni akarnak Oroszországhoz, így a hivatalos moszkvai álláspont szerint nincsen semmiféle Ukrajnában húzódó frontvonal.

Rácz felidézte azt is, a Kirill pátriárka által meghirdetett ortodox karácsonyi tűzszünet nyugati elemzők szerint egyszerű trükközés az orosz harcoló fél részéről.

Az Ukrajna-szakértővel a héten a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsora is készített interjút.

(Kiemelt kép: Orosz tankok 2022. február 22-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)