Rácz András: Oroszország addig megy előre, míg meg nem állítják

Rácz András Oroszország-szakértő volt a Jazzy Rádió Business Class című, reggeli műsorának vendége. 

2023. január 3., 12:14

Szerző:

Rácz András arról beszélt a Business Class című műsorban, hogy abban az esetben, ha Oroszország képessé válna Ukrajna teljes meghódítására, akkor nagy valószínűséggel Moldova és Grúzia lenne a putyini agresszió következő áldozata. „Oroszország addig megy előre, míg meg nem állítják”– fogalmazott a szakértő, aki úgy véli, hogy az orosz erők semmilyen jelét nem mutatják annak, hogy képesek lennének megnyerni az ukrajnai háborút. 

„Hamis dilemma, hogy Ukrajna önmagáért vagy Európáért küzd ebben a háborúban”

– fogalmazott Rácz András, hozzátéve, hogy Ukrajna természetesen elsősorban önmagáért küzd, de áttételesen gátja az orosz expanziónak, tehát Európát is védi az orosz agressziótól. Rácz András szerint Ukrajna addig képes megvédeni önmagát és sikeresen vívni a háborút, míg a nyugati támogatásokat élvezi.

Rácz András arra számít, hogy Oroszország 2023-ban kénytelen lesz csökkenteni a harcok intenzitását, mert hadiipara – többek között a szankcióknak köszönhetően – kimerülőben van. Rácz szerint idén szeptemberben várható, hogy a felek tűzszünetet kötnek és esetlegesen béketárgyalásokba kezdenek. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij)