Erdogan méltányos békeajánlatot javasolt Putyinnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő, jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében.

2023. január 5., 14:28

Szerző:

Erdogan és Putyin elnök rendszeresen egyeztet telefonon az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta.Törökország az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában.

Erdogan elnök kifejtette, hogy a békekötést és a tárgyalásokat célzó felhívásokat egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő – fogalmazott az elnöki közlemény, hozzátéve, hogy Erdogan emlékeztette Putyint a gabonamegállapodás pozitív hatására.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportálója, de az ukrán gabonatermés és az export mértéke is visszaesett, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és tengeri blokád alá vonta kikötőinek egy részét. A török és az orosz elnök ezenkívül egyeztetett a szíriai helyzetről is, ennek kapcsán Erdogan hangsúlyozta Putyinnak: konkrét lépésekre van szükség, hogy a szíriai határ környékét megtisztítsák a kurd fegyveresektől - fogalmazott a nyilatkozat.

„Erdogan elnök kiemelte: itt az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyenek a török határrégió, különösen Tell Rifaat és Manbij térségének megtisztítására a PKK/PYD/YPG terrorista szervezetektől” – zárult a török elnöki közlemény.

(Fotó: Mustafa Kamaci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.