Putyin elárulta a feltételeit Erdoğannak Szocsiban

Ukrajnáról, a fekete-tengeri gabonaszállítások felújításáról, valamint a kétoldalú energetikai együttműködésről kezdett tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn Szocsiban.

2023. szeptember 4., 18:08

Szerző:

Putyin török hivatali partnerét üdvözölve a kamerák előtt kijelentette, hogy nyitott a gabonaszállítás ügyének megvitatására, és hozzátette, nem fogják megkerülni az Ukrajna ellen indított orosz „különleges hadművelettel” kapcsolatos kérdéseket sem. 

Kifejezte reményét, hogy a felek hamarosan lezárják a tárgyalásokat a törökországi gázközpont létrehozásáról, annak érdekében, hogy stabilabbá és kiegyensúlyozottabbá tegyék a régió energiahelyzetét. Bejelentette, hogy az akkuyui nukleáris erőmű első blokkját a tervek szerint jövőre fogják átadni, és hogy „érdekes” lehetőségek vannak a kétoldalú nukleáris együttműködés folytatására. 

Putyin méltatta Ankara hozzájárulását a szíriai rendezéshez. 

Erdogan azt hangoztatta, hogy a Moszkva által felfüggesztett gabonaügyletről folytatandó tárgyalások jelentőséggel bírnak a világ és az afrikai országok számára. Fontosnak nevezte, hogy a kétoldalú kereskedelemben áttértek a nemzeti fizetőeszközök használatára. A török államfő szerint Törökország és Oroszország a 100 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérésének célja felé halad. 

Kifejezte meggyőződését, hogy a felek meg fognak állapodni egy második törökországi atomerőmű megépítéséről Sinop tartományban. Hazája szempontjából fontosnak nevezte a gázközpont létrehozását. 

A Milliyet török napilap a tárgyalásokat megelőzően azt írta, hogy Erdogan ismételten fel fogja ajánlani a közvetítést Oroszország és Ukrajna között. A TRT Haber török állami televízió úgy értesült, hogy a két vezető megvitatja egy orosz-ukrán fogolycsere lehetőségét is.

Az ukrán ellentámadás kudarcot vallott a jelenlegi állás szerint – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást. 

Leszögezte, hogy

mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött, úgynevezett fekete-tengeri kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

(Kiemelt képünk: A török elnökség sajtóirodája által 2023. szeptember 4-én készített és közzétett fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan (b) kezet fognak a Szocsiban tartott találkozót követő sajtótájékoztató után. Fotó: Murat CETIN MUHURDAR / Török Elnökségi Sajtóiroda / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.