Putyin évet értékelt: Ők kezdték a háborút!

Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő beszédet mondott az orosz parlament két háza előtt. Ez az első alkalom azóta, hogy legutóbb 2021-ben felszólalt, és az első alkalom a már csaknem egy éve kezdődött, Oroszország által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akció kezdete óta.

2023. február 21., 12:20

Szerző:

„Nem volt kétségünk” – mondja Putyin –, hogy 2022 februárjában „minden elő volt készítve” Kijev büntetőakciójára a Donbaszon. „Mindez teljesen ellentétes volt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott dokumentumokkal”.

„Szeretném megismételni, ők kezdték a háborút, mi pedig erőt alkalmaztunk, hogy megállítsuk őket” 

– mondja Putyin. Szerinte a Nyugat célja a korlátlan hatalom, és Donbász után nyilvánvalóan Szevasztopol a következő célpont. Putyin a Nyugatot „az Oroszország elleni vádak végtelen áradatával” vádolta, és azt mondta, hogy „a Nyugat a háborúk következtében kiengedte a dzsinnt a palackból", és többszörös puccsot hajtott végre. Ahogy az gyakran előfordul Putyin beszédeiben, most is történelemleckét tartott, és azt mondta, hogy az 1930-as években a nyugat megnyitotta az ajtót a náci Németország előtt, de ez még régebbre nyúlik vissza.

Putyin azt állította, hogy a Nyugat 2014-ben Ukrajnában „államellenes puccsot” támogatott. Azt mondta, hogy az ukrán hadsereg egyik egységét egy német náci egységről nevezték el, és „a hatalmon lévők úgy döntenek, hogy ez előtt szemet hunynak”. Putyin szerint

a Nyugat bárkit, terroristákat, nácikat, „még magát az ördögöt is” felhasználja, hogy Oroszország ellen harcoljon. 

Az ukrán nép a „Nyugat túsza”

Putyin azt állítja, hogy az ukrán nép „nyugati uraik túszává vált”, akik politikai, gazdasági és katonai szempontból is megszállták az országot. Szerinte „a rezsim nem szolgálja a nemzeti érdekeiket. Külföldi hatalmak érdekeit szolgálják”.

Szerinte a Nyugat megpróbál egy helyi konfliktust globális konfliktussá változtatni, és „mi megfelelő módon fogunk reagálni. Mi az országunk létéről beszélünk”.

A pedofil Nyugat az oka mindennek

Putyin azt mondta, hogy Nyugaton „még a pedofíliát is normális dologként hirdetik”. Állítását természetesen nem támasztotta alá semmivel. Szerinte a Nyugat elismeri az azonos neműek házasságát. „Ez rendben van. Ők felnőttek. Joguk van ahhoz, hogy éljék az életüket. Mi Oroszországban mindig nagyon toleránsak voltunk ezzel kapcsolatban” – mondta, de kifejtette,  hogy a Szentírás szerint a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, és idézte azokat a médiajelentéseket is, amelyek szerint az anglikán egyház nemileg semleges nyelvtani kifejezéseket fontolgat Istenre.

Putyin azzal vádolja a Nyugatot, hogy megpróbálja destabilizálni a családi életet Oroszországban.

Hála az orosz népnek


Putyin köszönetet mondott az orosz fegyveres erők azon tagjainak, akik Ukrajnában harcoltak. Azt mondta, túl sok ember és egység vett részt a munkában ahhoz, hogy mindannyiukat megnevezze, és nem akarta megkockáztatni, hogy kihagyjon valakit. Dicsérte az anyákat, feleségeket, orvosokat, ápolónőket, vasúti dolgozókat, mérnököket, mezőgazdasági munkásokat a háborús erőfeszítések segítésében játszott szerepükért.

Az orosz elnök köszönetet mondott a „katonai újságíróknak”, akik szerinte „életüket kockáztatják azért, hogy az egész világnak elmondják az igazságot”.

Az annektált területen élőkhöz is szólt

Putyin a tavaly év végén Ukrajna részben megszállt területein tartott, széles körben gúnyolt népszavazásokra utalva azt mondta:

„Szeretnék külön köszönetet mondani a luhanszki, donyecki, herszoni és zaporizzsjai területek polgárainak. Önök maguk határozták meg a jövőjüket. Önök a nácik terrorfenyegetése ellenére döntöttek. Önök mellett katonai akciók zajlottak, és Önök az Oroszországgal való együttlét mellett döntöttek. Hogy együtt legyenek a szülőföldükkel.”

Putyin ezután hosszasan beszélt arról, hogy az orosz invázióban elesettek hozzátartozóit támogatni fogják, erre külön alapot hoznak létre.

A szankciós csomagok sem maradhattak ki

Putyin szerint a Nyugat „nemcsak katonai és információs, hanem gazdasági agressziót” kezdett Oroszország ellen. „Egyik területen sem értek el sikert” – mondta.

„A szankciók kezdeményezői önmagukat büntetik. Ők idézték elő az árak növekedését a saját országukban, a gyárak bezárását, az energiaszektor összeomlását, és azt mondják a polgáraiknak, hogy az oroszok a hibásak.”

Putyin Oroszország csökkent GDP-adatairól is beszélt, de azt állította, hogy az orosz gazdaság nem összeomlott, hanem átstrukturálódott, és Oroszország továbbra is üzletel a világ számos területével. Putyin beszélt a gazdasági termelési mutatókról, és a Nyugatot az orosz valutatartalékok „ellopásával” vádolta, és azt mondta, hogy „az orosz gazdaság túljutott mindezen kockázatokon”.

Ne költs Nyugaton!

Putyin bírálta azokat is, akik Nyugaton költötték a pénzüket Oroszország helyett, és akik most elvesztették a vagyonukat, pedig ő figyelmeztette őket.

Felsőoktatási reform az atomfenyegetettség árnyékában

Az önkormányzati rendszerről és a felsőoktatási reformról is beszélt az orosz elnök. A belpolitikai ügyek után visszatért a nemzetközi ügyekhez. Arra panaszkodott, hogy az USA és a NATO nem engedélyezi a nukleáris fegyverek ellenőrzését. Azt mondta, hogy az amerikai, francia és brit atomfegyverek mind Oroszország ellen irányulnak. „Vezetőik legutóbbi nyilatkozatai ezt megerősítik” – állította.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország kilép az USA-val kötött New Start nukleáris szerződésből

Putyin szerint a Nyugat vagy „cinikus vagy ostoba” a fegyverzetellenőrzéshez és Oroszországhoz való hozzáállásával. Azt mondta, hogy Oroszország és az USA viszonya megromlott, és „ezt USA kezdeményezte”. Azt mondta, „lépésről lépésre elkezdték lerombolni a világ biztonságának és a fegyverzetellenőrzésnek a rendszerét”. Putyin azonban kizárta, hogy Oroszország első nukleáris csapást mérjen.

Miután azzal vádolta az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy nem működnek együtt, azt mondta:

„Ebben a tekintetben kénytelen vagyok ma bejelenteni, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a stratégiai támadófegyverekről szóló szerződésben”.

Putyin közölte, hogy Oroszország újabb nukleáris teszteket hajtana végre, ha az USA ezt tenné.

Vállvetve harcolnak

„Kedves kollégák, kedves orosz állampolgárok, ma egy nagyon nehéz úton haladunk, és minden nehézséget együtt győzünk le. Nem is lehetne ez másképp, mert őseink példáját tartjuk fenn, és ezt adjuk át nemzedékről nemzedékre, az egységünk, a hazánk iránti elkötelezettséget. Ez az egység a különleges katonai művelet első napjaitól kezdve megmutatkozott. Önkéntesek százai jöttek el, hogy harcoljanak az igazságért, az igazságosságért, a donbászi emberek érdekeiért. És most vállvetve harcolunk mindenféle típusú harcosokkal, Ázsia minden részéből. Imáik különböző nyelveken szólnak, de mindannyian az igazságért, a hazáért harcolnak” – mondta Putyin, majd a beszédét azzal fejezte be, hogy megdicsérte azokat az embereket, akik adományokkal támogatták az ukrajnai fronton harcolókat és a menekülteket.

„Oroszország minden kihívásra válaszolni fog. Mert mi mindannyian egy ország vagyunk. Egy nagy, egységes nép vagyunk. Bízunk az erőnkben. Az igazság velünk van. Köszönöm” – zárta beszédét az orosz elnök.

A reakciók sem maradnak el

Olekszandr Scherba, Ukrajna ausztriai nagykövete nem finomkodott a Putyin-beszédre adott válaszában, hazugnak nevezve az orosz elnököt.

„Putyin ismét a szokásos sérelmekkel jön. A legnagyobb: a Nyugat és Ukrajna készen állt egy háborúra Oroszországgal. Mintha nem lett volna orosz ultimátum. Mintha Macron, Scholz és társai 2021-ben nem utaztak volna Moszkvába, ne könyörögtek volna Oroszországnak, hogy ne tegye. Micsoda hazugság” –írja Scherba.

„Teljesen más valóságban van, ahol nincs lehetőség párbeszédet folytatni az igazságosságról és a nemzetközi jogról” – mondta a Reutersnek Mykhailo Podoljak politikai tanácsadó.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója a Telegramban kritizálta Vlagyimir Putyin ma reggeli beszédének egy részét, amelyben Oroszország rekordméretű gabonatermésével dicsekedett. Gerascsenko azt írta:

„A szemtelen tolvaj azt mondta, hogy az orosz gazdák tavaly »rekordtermést« takarítottak be. Arról pedig szemérmesen hallgatott, hogy ez lopott ukrán gabona volt, amelyet tehervonatokkal szállítottak az Orosz Föderációba.”

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét tartja a nemzet helyzetéről Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én. Fotó: Dmitrij Asztrahov / SPUTNIK / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.