Putyin megmondta, miért nem lesz soha Oroszország NATO-tag

Az orosz elnök korábban felvetette az orosz NATO-tagság lehetőségét Bill Clintonnak, a volt amerikai elnök állítólag nem is tiltakozott ellene.

2023. július 24., 11:54

Szerző:

Meglehetősen szürreálisnak tűnő javaslat, hogy Oroszország csatlakozzon a NATO-hoz, pedig egyszer Vlagyimir Putyin is felvetette ezt Bill Clintonnak.

A brit parlament felsőházában, vagyis a Lordok Házában az a javaslat hangzott el nemrégiben, hogy Oroszországnak NATO-tagságot kellene felajánlani az Ukrajnából való kivonulásért cserébe. A homályos indoklás szerint a magát erős embernek beállító, a NATO-ban fenyegetést látó Putyin hitelességét teljesen lerombolná Oroszországban egy ilyen alku, és véget vetne a háborúnak is – olvasható az Indexen. A javaslatot nem fogadta kitörő öröm és egyetértés a Lordok Házában.

Bármennyire is abszurdnak tűnik a felvetés az ukrajnai háború árnyékában, korábban elismert amerikai geopolitikai gondolkodók is foglalkoztak a kérdéssel, sőt Vlagyimir Putyin is arról beszélt, hogy a NATO-tagság egyszer szóba került Bill Clintonnal.

Az Oscar-díjas filmrendező, Oliver Stone 2015 és 2017 között négyszer járt Oroszországban, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyinnal. A beszélgetésekből dokumentumfilm készült, illetve a lejegyzett változatát kiadták könyvben is (a magyar kiadás címe: Putyin – tabuk nélkül). Stone-t sok kritika érte a baráti, elfogult hangvételű interjúk miatt, nem tűnt úgy, hogy keresztkérdésekkel szeretné megizzasztani az orosz elnököt, aki ki is használta a lehetőséget saját narratívája kifejtésére.

A neves rendező tavaly, az ukrajnai háború kitörése után azt mondta Putyinról, hogy szerinte „elvesztette a kapcsolatot az emberekkel” a koronavírus-járvány alatt, amikor elzárkózott még a közvetlen környezetétől is, és pontatlan adatokat kaphatott a hírszerzéstől, ezért értékelhette félre a helyzetet az orosz agresszió megindítása előtt.

2015 júliusában a Stone által készített interjúban Putyin felelevenítette, amikor Bill Clinton amerikai elnök hivatalos látogatásra érkezett Moszkvába.

Putyin félig viccesen, félig hivatalosan megjegyezte Clintonnak, talán Oroszország is gondolkozhatna azon, hogy belép a NATO-ba, mire állítólag az amerikai elnök azt válaszolta: „Miért is ne? Szerintem ez kivitelezhető.”

Putyin azonban úgy látta, hogy az amerikai elnök csapata megdöbbent, és megijedtek az ötlettől. Az orosz elnök Oliver Stone-nak azt mondta: az amerikai delegáció azért volt óvatos, mert a NATO a múlt maradványa, de egyben az amerikai külpolitika eszköze is. „Nem szövetségesek vannak ott, hanem vazallusok. Van egy elég jó elképzelésem arról, hogy mi folyik a NATO-ban. Vitatkozhatnak ott másodlagos ügyekről, azonban a fontos dolgokról semmilyen vita nem alakul ki. Csak két vélemény van: az amerikai vélemény és a rossz vélemény” – vélekedett az orosz elnök.

Oliver Stone 2016 májusában ismét visszatért a Clintonnal folytatott rövid párbeszédre a NATO-ról.

Putyin szerint azért lett ideges az amerikai delegáció a felvetés miatt, mert szükségük van egy külső ellenségre, ha pedig Oroszország csatlakozik, akkor ez nincs többé, így pedig a NATO-ra sem lesz szükség.

Idén májusban a Financial Times idézte Bill Clinton volt amerikai elnököt, aki 2011-ben is találkozott Putyinnal, és a beszélgetés során „rájött”, csak idő kérdése, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. A volt amerikai elnök 2016-ban számolt be arról, hogy három évvel a Krím elfoglalása előtt Putyin azt mondta neki: nem ért egyet azzal a megállapodással, amelyet még Borisz Jelcinnel kötött Ukrajna területi integritásáról.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin (jobbra) Oroszország akkori miniszterelnöke és Bill Clinton volt amerikai elnök az orosz elnök Novo-Ogarjovo Moszkva melletti állami rezidenciáján 2010. június 29-én. ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)