Putyin: a lázadókat meg fogjuk büntetni

Nagyon rövid beszédet tartott Putyin, amelyben ismét reagált a szombati zendülésre. Közölte, a felelősök bűnhődni fognak, de a felkelésben résztvevő Wagner egységek csatlakozhatnak az orosz hadsereghez Belaruszban

2023. június 26., 21:31

Szerző:

Az orosz Egyes Csatorna Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőre hivatkozva közölte, több „fontos dolgot” is bejelent egyszerre Vlagyimir Putyin. Ezzel párhuzamosan a belarusz állami tévé pedig Aljakszandar Lukasenka párhuzamos bejelentését ígérte be, ugyancsak hétfő estére.

A téma ugyan előre nem volt ismert, Peszkov azonban beharangozójában olyan „történelmi bejelentésről” beszélt, ami „meghatározza majd a térség jövőjét”.

Magyar idő szerint este 9 óra előtt 5 perccel Putyin valóban rövid tévébeszédet tartott, ebben röviden arról beszélt, hálás az oroszoknak amiért „összefogtak a bajban” szombaton, a zendülés szervezőinek mostmár kemény és igazságos büntetést ígért, ugyanakkor párhuzamosan közölte, az abban részt vevő Wagner-katonák amnesztiát nyernek ha csatlakoznak a regurális orosz hadsereghez és Belaruszba mennek.

Elmondta még, „hálás” Prigozsinnak, amiért mégis visszafordult és elejét vette a vérontásnak, de neki és a többi vezetőnek is igazságot kell szolgáltatni. Leszögezte azt is, a lázadás „eleve kudarcra volt ítélve.”

„Ezt akarták elérni a kijevi neonácik, hogy az oroszok egymással harcoljanak, és káosz keletkezzen, de céljukat nem érték el.” – tette hozzá az orosz elnök.

Putyin legutoljára akkor intézett beszédet a médiában az orosz néphez, amikor június 24-én, szombaton kiderült, Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér és Wagner-csoportja egyes egységei elfoglalták Rosztov városát délen és Moszkva felé indultak. Az egész napos dráma este egy Lukasenka által tető alá hozott megállapodással végződött.

(Sky News)

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko Belarusz elnök a moszkvai Kremlben 2022. március 11-én. fotó: Mihail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)