Putyin azonnali tűzszünetet sürgetett

Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök – közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről kiadott közleményében a Kreml sajtószolgálata. Telefonon tárgyalt Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

2023. október 11., 07:43

Szerző:

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek mélységes aggodalmukat fejezték ki az erőszak folyamatos elmérgesedése, a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt. Hangsúlyozták, hogy mindkét félnek azonnal be kell szüntetnie a tüzet és újra kell indítani a tárgyalási folyamatot. Putyin és Erdogan kifejezte készségét ennek aktív előmozdítására. 

A felek a megbeszélés során kiemelték, hogy "a közel-keleti válság hosszú távú békés rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott két állami formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal". 

A Kreml szerint Putyin és Erdogan az orosz-török együttműködés kérdéseit is megvitatta és folytatni fogja a kapcsolattartást.

Lavrov Amirabdollahiánnal egyeztetett

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalációjáról tárgyalt telefonon Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter – közölte kedden a moszkvai külügyminisztérium.

„A külügyminiszterek véleménycserét folytattak az aktuális közel-keleti napirendről, különös tekintettel a palesztin-izraeli konfliktus kiéleződésére. Hangsúlyozták a fegyveres konfrontáció mielőbbi beszüntetésének és a helyzet meglévő nemzetközi jogi alapokon történő rendezésének fontosságát” – írták a tárca honlapján közzétett tájékoztatásban. 

Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Amirabdollahián a transzkaukázusi helyzetről is egyeztetett és sürgette a közös munka mielőbbi folytatását „3+3” regionális konzultatív platform keretében.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoganaz ázsiai kölcsönhatási és bizalomépítő intézkedésekről szóló konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján Asztanában 2022. október 13-án. Fotó: Vjacseszlav PROKOFJEV / SPUTNIK / AFP)

 

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.