Putyin: a mahacskalai zavargásokat nyugati titkosszolgálatok ösztönözték

A nyugati különleges szolgálatok ügynökei ösztönözték Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a mahacskalai antiszemita zavargásokat a közösségi hálózatokon keresztül, egyebek között Ukrajna területéről. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója cáfolja a hírt.

2023. október 30., 21:14

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt. a hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban. Az orosz államfő ezt Novo-Ogarjovóban jelentette ki a dagesztáni zavargások és a közel-keleti konfliktus ügyében megtartott rendkívüli tanácskozáson.


„Nem vagyok biztos benne, hogy Kijev minden magas rangú nyugati pártfogója tudja, hogy mit csinálnak az alárendeltjeik, akik pogromokat szítanak Oroszországban” – mondta Putyin, aki hangsúlyozta, hogy az orosz biztonsági szolgálatoknak és a bűnüldöző szerveknek határozottan fel kell lépniük az ország alkotmányának védelme érdekében.

A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadójaazt írta, hogy a mahacskalai események, a spontán Izrael-ellenes akciók „a más országok és nemzetiségek elleni katonai agresszió oroszországi jóváhagyásának, valamint a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök orosz dicséretének az eredménye”.


Szerinte a dagesztáni fővárosban lezajlott zavargásokhoz – amelyeket a tanácsadó „zsidóellenes pogromnak” nevezett – olyan előfeltételek járultak hozzá, amelyeket Moszkvának „a több évtizedes, helytelen, ál-asszimilációs politikája, a globális szabályokat sértő agresszív rezsimek törvénytelen magatartásával szembeni toleranciája alakítottak ki”.


„Csak arról van szó, hogy most egyre keserűbb gyümölcsöket aratunk: a különböző etnikai csoportok iránti gyűlölet meggyökeresedését, az elpusztításukra tett kísérleteket, a világintézmények maradékainak pusztulását, médiabravúrokat a polgári lakosság elleni nyílt atrocitásokkal, fokozva a háború népirtó összetevőjével” – fejtegette a tanácsadó.


Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon szítottak viszályt etnikumok és felekezetek között a régióban. Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert több száz palesztinpárti tüntető hatolt be az egyik leszállópályájára, és a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket izraeli menekülteknek gondoltak.

(Kiemelt képünk: Egy Tupoljev Tu-134B típusú utasszállító repülőgép látható a posztamensen egy "Dagesztán" feliratú tábla mellett a mahacskalai repülőtér előtt 2023. október 30-án. Az orosz rendőrség 2023. október 30-án közölte, hogy letartóztatott 60 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megrohamoztak egy repülőteret a muzulmán többségű kaukázusi Dagesztán köztársaságban, hogy megtámadják az Izraelből érkező zsidó utasokat. Fotó: STRINGER / AFP)