Már békülne a perui elnök a tüntetőkkel

Dina Boluarte a parlament által leváltott, később őrizetbe vett Pedro Castillo helyére került mint elnök, az őt puccsal vádoló tömegeket pár napja még haza akarta rendelni, most azonban egyezkedne.

2023. január 25., 10:30

Szerző:

„Politikai tűzszünet” elfogadására szólította fel a tiltakozókat Dina Boluarte perui elnök kedden, miközben a főváros, Lima utcáin ismét több száz tüntető vonult utcára, és szemtanúk szerint összecsapások törtek ki a tiltakozók és a rendőrök között.

A televíziós felvételeken látszott, hogy néhány ember és rendőr megsérült, bár nem súlyosan. A városközpontban több órán át tartó összecsapások után helyreállt a nyugalom.

A tüntetések sorozata decemberben kezdődött, miután Pedro Castillo akkori elnököt leváltották. Mindezt az országban rá szavazó, főleg munkásosztálybeli támogatói az Egyesült Államok által irányított „puccskísérletnek” tartják. A zavargásokban eddig több mint 50 ember vesztette életét.

Alex Contreras gazdasági miniszter elmondta, hogy bár a hetek óta tartó tüntetések hatással voltak egyes ágazatokra, különösen a turizmusra, a gazdaság idén mintegy 4 százalékkal bővülhet, amit a kormány 1,55 milliárd dolláros (535,5 milliárd forint) gazdaságélénkítési programja is támogat, miközben a sol továbbra is a régió legstabilabb valutája.

A tiltakozások eddig kétmilliárd sol (184 milliárd forint) kárt okoztak a termelésben, és hárommilliárdos (276 milliárd forint) kárt az infrastruktúrában – közölte Boluarte elnök egyik sajtótájékoztatóján.

Castillo volt elnököt, akit 18 hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek, mert „lázadás” miatt nyomoznak ellene, az államfő azzal vádolja, hogy 17 hónapig tartó vezetése alatt nagyon kiéleződött a társadalom politikai polarizációja. Szerinte a tüntetések olyan „radikális emberek” miatt torkollottak erőszakba, akiknek a kábítószer-kereskedelemhez, az illegális bányászathoz és a csempészethez van köze.

A Contreras által említett gazdaságélénkítési programot a kormány az év végén hirdette meg, és fókuszában a tüntetések hatása miatt leginkább sújtott régiók állnak. A terv magában foglalja a jóléti ellátások bővítését, például a nyugdíjak emelését, ingyenkonyhák és közmunkaprogramok létesítését, több háztartás rákötését a gázhálózatra, valamint a bányászatba és a mezőgazdaságba történő beruházásokat.

A kormányválság már biztos Peruban

A londoni Al Jazeerának elemzők már kifejtették, a Castillo-párti – főleg az ország belső részéből származó és bennszülött – tüntetőkkel szemben a rendőrség brutális és kontraproduktív erőszakot használt, ami megrengette legitimitását. Mindezek miatt arra lehet számítani, hogy Boluarte és kormánya gyakorlatilag állandó politikai válságban kell, hogy valamilyen módon kormányozzon, amíg tud.

Celia, egy, az ajmara törzsbe tartozó perui őslakos tüntető a helyzetet úgy írta le, Castillót elnöksége során sokan kritizálták, sokféle szempontból, gyors és erőszakos eltávolítása azonban egységes dühöt okozott: „Az után a sok vér után, amelyet Boluarte a testvéreinket gyilkolva kiontott, egyszerűen mennie kell!” – mondta.

A tüntetők még a bolíviai határ mellől is özönlenek a fővárosba, Limába, annak ellenére, hogy rendőrség igazoltatásokkal és útblokádokkal akadályozza a feljutásukat. A követelések is radikálisabbakká váltak időközben: már nem csupán Castillo elnök kiengedését, de Dina Boluarte azonnali távozását is követelik.

(Kiemelt kép: Kövekkel, barikádok mögül támadják a rendőrséget a lázadók Lima utcáin, 2023. január 24-én. Fotó: Ernesto Benavides / AFP)