Pénzmosás miatt milliárdokat kell fizetnie egy svájci banknak

Ilyen még sosem történt korábban.

2022. június 28., 08:49

Szerző:

A svájci büntetőbíróság megállapította, hogy a bank nem tett eleget annak megakadályozására, hogy a bűnszervezet tagjai profitáljanak az Európába irányuló kokaincsempészetből – írja BBC. A bankot mintegy 1,7 millió font ( cirka 800 millió forint) pénzbírsággal sújtották, és kötelezték, hogy fizessen 15 millió fontot ( 7 milliárd forint) a svájci kormánynak. A bank tagadja a vétkességet, és közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Egy korábbi bolgár teniszezőt, Elena Pampoulova-Bergomit, aki egy ideig a banknál dolgozott, a svájci legfelsőbb büntetőbíróság pénzmosás vádjában bűnösnek találta, és 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az 1,7 millió fontos pénzbírságot is felfüggesztették. 

Az ügyészek szerint Pampoulova-Bergomi informális pénzügyi kapcsolatot épített ki Evelin Banev egykori bolgár birkózóval, aki egy európai kokaincsempész hálózat egyik meghatározó figurája volt. A volt teniszező a bíróságon elmondta, hogy rendszeresen „készpénzzel teli" zsákokat vett át - némelyikben 400 ezer fontnak megfelelő összeg volt - a birkózó ismerőseitől. A svájci bíróság a drogkereskedő banda tevékenységével, többek között gyilkosságokkal kapcsolatos tanúvallomásokat is meghallgatott.

Ez az első alkalom, hogy egy svájci bank ellen ilyen büntetőeljárás indul. A Credit Suisse Svájc második legnagyobb bankja tagadja a vétkességet.  A bank közleményében azt írta, hogy

„folyamatosan teszteli a pénzmosás elleni keretrendszerét, és idővel megerősíti azt a fejlődő szabályozási előírásoknak megfelelően”.

A Credit Suisse részvényei a hétfő délutáni kereskedésben 0,7%-ot estek, de a napot 0,4%-os pluszban fejezte be.

(Kiemelt képünk illusztráció. A 2022. június 8-án Bellinzonában készült fényképen a svájci bankóriás Credit Suisse cégtáblája látható. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

 

 

09:13

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.